Hivatalos: európai jóváhagyás előtt a covid elleni vakcina, amiből csak egy adagot adnak be

MTI/AP/Johnson & Johnson
not image

Borbély Fanni

2021. február 16. - 17:34

A Johnson & Johnson gyógyszeripari óriás benyújtotta engedélykérelmét az általuk kifejlesztett vakcina jóváhagyására az EU-ban, melyről nagy valószínűséggel még március közepéig döntést hoz majd a bizottság.

Amennyiben zöld utat kap, úgy az egydózisos oltóanyag a negyedik vakcina lesz, melynek használatát engedélyezi az Európai Gyógyszerügynökség. A Johnson & Johnson vállalat most a többi gyártóhoz hasonlóan egy feltételes forgalomba hozatali engedélyért folyamodott a bizottsághoz.

A szabályozó hatóság szakértői hivatalosan március közepéig formálhatnak véleményt az oltóanyagról, feltéve, ha a vállalat által kifejlesztett vakcina hatékonysága, biztonságossága és minősége megfelel az előírtaknak, ugyanis az oltóanyag vizsgálata már december elseje óta tart.

A másik három, az EU tagállamaiban is engedélyezett vakcina az AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech, valamint a Moderna által kifejlesztett oltóanyag, melyeket jelenleg is alkalmaznak a tagországokban, ám a szállítási kapacitást érintő problémák miatt előnyös lenne, ha egy újabb biztonságos vakcinához juthatnának a tagállamok.

A Medical Xpress értesülései szerint az Európai Bizottság 200 millió adag vakcinát kötött le a Johnson & Johnson által kifejlesztett oltóanyagból, kilátásba helyezve további 200 millió adagra vonatkozó kérelmét. Amennyiben az oltóanyag megkapja a feltételes engedélyt, úgy júniusig 100 millió adag vakcinát kellene rendelkezésre bocsátania a vállalatnak az EU felé.