A járvány alatt egyre több szemetet hagynak az emberek a parkokban

not image

Nagy Noel

2020. április 10. - 18:50

A koronavírus-járvány mostanra már valamennyiünket négy fal közé szorította.

Amellett, hogy ez értelemszerűen a társadalmi távolságtartásra vonatkozó iránymutatások megszegése, egy másik nagyobb problémát is okozott, egészen konkrétan az Egyesült Államok nemzeti parkjaiban, ugyanis a National Geographic jelentése szerint jelentősen megnövekedett a birtokháborítás, a garázdaság és a gyújtogatások száma is.

Néhány ilyen incidens relatíve nem annyira káros, mint például akik a tiltó jelzések ellenére tesznek egy kirándulást az adott parkban, de vannak súlyos esetek is: példának okáért egy Missouriban található nemzeti parkban komoly gyújtogatás történt, amitől ingatlanokat is veszélyeztető tűz alakult ki.

Ez a nagy társadalmi leállás lehetőséget teremtett a nemzeti parkok üzemeltetőinek, hogy némi felújítási munkálatot tudjanak végezni, mint például festéseket, nagytakarításokat és növényvédelmi munkálatokat, azonban több vandál visszavetette ezt a tevékenységüket a különböző károkozással és nagy mennyiségű szemeteléssel.

Sally Hurlbert, a Shenandoah Nemzeti Park szóvivője a National Geographic-nak elmondta:

„Sokkal több a szemét a szokásosnál. Folyamatosan próbáljuk tisztán tartani a parkot, de a rangereinknek komoly kockázatot jelent, hogy folyamatosan szemetet kell szedniük, tekintve, hogy a koronavírus a különböző műanyag felületeken hosszabb ideig is életképes maradhat”.

Azonban nem csak az Egyesült Államokban okoz problémát a nemzeti parkoknak a koronavírus. Egyes afrikai parkokban például jelentősen megnövekedett az orvvadászat mértéke, mivel a visszaesett forgalom következtében nem tudják megfizetni a biztonsági őröket, akik eddig ezt a problémát meg tudták akadályozni.

Amíg a világ hírei a koronavírus-járványra és annak társadalmi, közegészségügyi és gazdasági hatására fókuszál, addig a természet világa a saját maga módján szenved a járványtól, főleg a felelőtlen turistáknak és megugró orvvadászatnak köszönhetően.

Eközben a vírus terjedése és az emberek engedetlensége miatt több népszerű helyet is lezártak Budapesten:

https://liner.hu/tobb-budapesti-terulet-is-lezarasra-kerult-a-koronavirus-miatt/