Dollár
424,06 Ft
Euró
412,89 Ft
Font
461,74 Ft
Bitcoin
19,535 $

A hazai járművezetők többsége állítja, mindig betartják a sebességhatárokat

not image

Nagy Noel

2020. május 12. - 19:50

A K&H készített egy felmérést, amiben arról kérdezték a járművezetőket, hogy saját megítélésük szerint mennyire tartják be a megengedett sebességhatárokat.

Ez alapján az autósok jellegadó többsége úgy tartja, a lakott területen belül megengedett 50 km/órás sebességhatárt sosem lépi át, egészen pontosan a sofőrök 59%-a nem hajt gyorsabban a megengedettnél. A női sofőröknél sokkal nagyobb ez az arány, közülük a válaszadók 74%-a jelezte, hogy nem lépik túl a korlátot, míg a férfiaknál ez az arány 46%.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

A lakott területen kívüli 90 km/órás sebesség esetén már valamelyest rosszabb az arány, azt a járművezetők 52%-a tartja csak be. Tízből hét női sofőr ezt a korlátozást is szem előtt tartja, míg a maradék 30%-uk csak alig lépi túl, nagyjából 96-100 km/órás sebességről nyilatkoztak. A K&H felmérése szerint lakott területen kívül átlagosan 92 km/órával hajtanak az autósok.

Az autópályán érvényes 130 km/órás sebességre már sokkal vegyesebb válaszok érkeztek: alapvetően az autósok 70%-a – saját elmondásuk szerint – sosem hajt gyorsabban a megengedettnél, 34%-uk a 120 km/órás sebességet se nagyon lépi túl.

A felmérés szerint nem sok olyan sofőr van, aki ténylegesen bevallotta volna, hogy jelentősen túllépi a korlátokat. A városon belül autózok 2%-a ismerte be, hogy túllépik a 61 km/órás sebességet, a városon kívüliek közül 4% halad 101 km/óránál gyorsabban, míg autópályán szintén 4% haladja meg a kritikus 141 km/órás sebességet.

Eközben szerdán derülhet ki, hogy lazítanak-e a fővárosi karanténon:

https://liner.hu/szerdan-kapnak-valaszt-a-fovarosiak-hogy-enyhitik-e-a-korlatozasokat/