A gyártók nem engedik a kórházaknak a lélegeztetőgépek javítását

not image

Kulcsár Péter

2020. április 17. - 13:25

A koronavírus legsúlyosabb tünetei közé tartozik a heves száraz köhögés és a kétoldali tüdőgyulladás, az életmentő készülékek pedig nélkülözhetetlen kellékei az orvosok és az ápolók mindennapi harcának a fertőzéssel szemben.

Sokszor az egészségügyi dolgozóknak el kell dönteniük, ki maradjon lélegeztetőgépen és kit hagyjanak meghalni. A készülékek hiánya először Olaszországban jelentkezett, ahol az elromlott alkatrészeket 3D nyomtató segítségével pótolták, a szabadalmat jegyző cég azonban perrel fenyegette a másolatokat készítő vállalatot.

A világon több mint 700 ezer lélegeztetőgépre lenne szükség a kórházakban, leggyakrabban az állandó használat miatt mennek tönkre. A klinikáknak többnyire szakembereket kell fogadniuk, akik értenek a javításhoz, ezek a szerelők azonban sajnos nagyon kevesen vannak.

A készülékek gyártói általában egy szoftverzárat tesznek a gépekre. Ezzel kerülik el azt, hogy bárki hozzáférhessen a szerkezet komponenseihez. A gyártók a szereléshez szükséges útmutatókat sokszor a szelepekhez közel teszik elérhetetlen helyekre. A Dräger nemrég az egyik kórháznak elküldte levélben ezt a kézikönyvet, ők pedig nyilvánossá tették és az áll mindjárt az elején, hogy

“Szigorúan tilos az útmutató letöltése és a Dräger termékek harmadik fél által való javítása.”

A lélegeztetőgépeknek kivételt kellene képezniük járvány idején a tulajdonjogi problémák alól, azonban a gyártók sokszor ezt nem veszik figyelembe és inkább összegyűjtik az alkatrészeket és az útmutatókat. Mivel nagyon sokféle vállalat árulja a légzőkészülékeket, ezért modellenként eltérő az összeszerelési módjuk. A világ kórházaiban szintén több száz cég gépeit használják, ezért ha valamelyik eszköz elromlik, akkor szinte lehetetlen az azonnali javítás.

A legjobb ötlet az lenne, ha megengednék az orvosoknak és a nővéreknek, hogy hozzányúljanak a lélegeztetőgépek belső szerkezetéhez. Elegendő alkatrészekkel és kézikönyvekkel kellene ellátni a kórházakat, néhány egészségügyi dolgozót pedig be kéne tanítani a szerelésekre. Igaz, hogy ez egy harmadik fél általi megoldás lenne, azonban az emberi élet és halál sokszor pillanatok kérdése, egyáltalán nem célszerű sokszor napokat várni a technikus kiérkezésére.

Még az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) is azt mondta 2018-ban, hogy

“Az orvosi praxisban alkalmazott készülékek harmadik fél által elvégzett javítási munkáinak folytatása prioritás számunkra az Egyesült Államok egészségügyi rendszerének fenntartása érdekében.”

Múlt hónapban az iFixit nevű elektronikai eszközök javításával foglalkozó cég elkezdte kidolgozni a különböző márkájú lélegeztetőgépek útmutatóit és szerkezeti sémáit.

“Nem tudjuk pontosan, hány készülék romolhat el a kórházak túlterheltsége miatt. Nem tudjuk azt sem, mely alkatrészek fogynak majd el a leggyorsabban”, áll az iFixit közleményében.

Egyelőre a vállalatnak 61 602 útmutatót sikerült kinyomtatni, amelyeket a rászoruló klinikáknak minél hamarabb el szeretnének juttatni.

Közben az egyik potenciálisnak vélt COVID-19 ellenszérum csődöt vallott:

https://liner.hu/szivritmuszavart-okozott-az-uj-koronavirus-ellenszer-ezert-leallitottak-a-teszteleset/