A fehérorosz elnök nem engedi hazatérni a Lengyelországban dolgozó orvosokat

not image

Borbély Fanni

2020. november 6. - 12:11

Aljakszandr Rihoravics Lukasenka, Fehéroroszország elnöke effektíve megtiltotta a hazatérést azon orvosoknak, akik a járvány ideje alatt Lengyelországban segítik a vírus megfékezését.

Aljakszandr Rihoravics Lukasenka, Fehéroroszország elnöke effektíve megtiltotta a hazatérést azon orvosoknak, akik a járvány ideje alatt Lengyelországban segítik a vírus megfékezését.

Az elnök így fogalmazott: “Különösen orvosainkat kérik arra, hogy utazzanak Lengyelországba és segítsenek az országnak és polgárainak a Covid-19 elleni harcban. Arra figyelmeztetnénk azonban őket, hogy nincsenek felesleges orvosaink. Magunk gyógyítjuk az embereinket, de követve az elveinket, senkit sem fogunk itt tartani. Ugyanakkor látni kell: ha elutaztál, akkor nem térsz haza, ott fogsz dolgozni és sok pénzt keresni, amiért odautaztál.”

Lukasenka kiemelte, “ez nem fenyegetés, hanem utasítás a kormány számára” – írta az ATV.hu hírportál. Az ország egyébként egészen más módon kezelte a járvány első hullámát mint bárki más, ugyanis nem rendeltek el országos karantént, mindezt azzal a céllal, hogy megóvják a gazdaságot.

Az elnök szerint aggodalomra semmi ok, hiszen az ország minden szükséges eszközzel rendelkezik a járvány megfékezéséhez, így van elegendő kórház és egészségügyi dolgozó, megfelelő mennyiségű védőfelszerelés és gyógyszer.

Bár a szárazföldi határátkelőkön való beutazást október 29-én korlátozták, az intézkedés csak a lengyel, ukrán, lett és litván állampolgárokra vonatkozik. A fehérorosz elnök a csütörtöki tanácskozáson kijelentette, hogy ezen korlátozások kizárólag a vírussal hozhatók összefüggésbe, politikai szándék nincs mögötte.

A világhírű Johns Hopkins egyetem legfrissebb adatai alapján az országban eddig összesen 103 295 fertőzöttet találtak, 89 131 embert gyógyultnak nyilvánítottak és 998 ember vesztette életét a vírus miatt.