A csernobili erdőtüzek egyre jobban megközelítették az atomerőművet

not image

Kulcsár Péter

2020. április 14. - 07:20

Nemrég beszámoltunk róla, hogy Pripjaty határában hatalmas lángok csaptak fel, amely miatt megnőtt a térségben a radioaktív sugárzás. Most még nagyobb gondok lehetnek, ugyanis a bozóttűz közelít a reaktor felé.

Több száz tűzoltó április 5-e óta azon dolgozik, hogy megállítsák az óriási lángnyelveket, amelyek Ukrajna északi részén keletkeztek.

Az erdőtüzek eddig 35 négyzetkilométeren tombolnak. Április 11-én 400 tűzoltót, 100 tűzoltókocsit és helikoptert rendelt ki a kormány a területre.

Annak ellenére, hogy a sugárzás nagysága 16-szor nagyobb a megszokottnál, még messze nincs az 1986-os robbanáskor mért értékeknél, azonban a hatóságok szerint így is veszélyben van az ország lakossága, ezért minél hamarabb meg kell állítaniuk a lángok továbbterjedését.

A tűzoltók már evakuálták a 30 kilométeres körzetben lévő Poliszke polgárait. Az egykor 12 ezres lakosú városban ma már csak húszan élnek, ők egyszerűen megtagadták a katasztrófa utáni kiköltözést és az óriási sugárfertőzés ellenére sem hagyták el otthonukat. Most azonban kötelesek voltak ők is távozni, ugyanis a tűz nagyon agresszívvá vált.

Az időjárás-előrejelzések szerint a szél a radioaktív füstöt Csernyihiv városa felé fogja fújni és ez óriási kockázatot jelent az emberek egészségére. Nem kizárt az sem, hogy Kijev is kap majd ebből a veszélyes felhőből, ezért azonnal cselekedniük kell az illetékeseknek.

Katerina Pavlova, a vészhelyzet megoldásáért felelős stáb vezetője a New York Times-nak elmondta, azon vannak, hogy időben megálljt parancsoljanak az erdőtűz terjedésének. Hozzátette, hogy nehéz megjósolni, merre fújja majd a szél a radioaktív részecskéket is tartalmazó füstöt, azonban szerinte a lakosság biztonságban lesz így is, mert a koronavírus-járvány miatt kevesebben vannak az utcán és mindenki maszkot hord magán.

A természetes erdőtüzek gyakoriak Csernobil közelében, a mostanit viszont gyújtogatásnak vélik a szakemberek. A bűncselekmény elkövetésének gyanújával az ukrán hatóságok már egy embert őrizetbe vettek.

Az ukrán környezetvédelmi hivatal elnöke, Jegor Firszov múlt héten megerősítette, hogy a radioaktivitás szintje Kijevben egyelőre normális értékeket mutat. A legutóbbi, április 9-i jelentés alapján a háttérsugárzás továbbra is elfogadható, kérdéses azonban, hogy a következő hetekben ez miként fog változni.

Az alábbi cikkünkben írtunk az erdőtüzek miatt megnövekedett radioaktivitásról:

https://liner.hu/csernobilban-16-szor-nagyobb-lett-a-sugarzas-merteke-az-erdotuzek-miatt/