Dollár
420,75 Ft
Euró
419,76 Ft
Font
482,37 Ft
Bitcoin
20,298 $

A civil kormány kérése: gyakorolja mindenki az önvédelemhez való jogát a mianmari hadsereg ellen

Rangun, 2021. március 10. A puccs ellen tüntetők barikádja a legnagyobb mianmari városban, Rangunban 2021. március 9-én. A hadsereg február 1-jén vette át a hatalmat Mianmarban, és azóta folytatódnak a tiltakozások a biztonsági erők egyre brutálisabb fellépésének ellenére is. MTI/AP
not image

Nagy Noel

2021. március 14. - 21:28

Immáron hat hét telt el azóta, hogy a mianmari hadsereg önkényes átvette a hatalmat, a tüntetések pedig azóta sem hagytak alább, hiába a hadsereg elképesztően brutális és emberi jogokat tipró fellépése.

A helyi média értesüléseire támaszkodva a Reuters arról számolt be, hogy a hadsereg ismételten tüzet nyitott a tüntetőkre Mianmar kereskedelmi központjában, Yangonban. A katonáknak ezúttal három demonstráló életét sikerült kioltania, és többen megsérültek.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

Helyi videófelvételekből kiderült, hogy a mianmari tüntetők már házilag készített pajzsokkal és sisakokkal mennek neki a biztonsági erőknek az agresszióra válaszul. A várost ráadásul fekete füst lepte el, miután egy csapatnyi, vasrudakkal, baltával és benzinnel felfegyverkezett motoros felgyújtott két kínai tulajdonban lévő ruhagyárat és a kínai CGTN televíziós csatorna székházát.

A február 1-jén véghezvitt puccs óta már 2100 embert tartóztattak le a mianmari hatóságok a tüntetésekkel összefüggően, köztük újságírókat, tanárokat, politikusokat, szerzeteseket és diákokat. A hadsereg éles lövedékeket kezdett el bevetni a tüntetők ellen, amely már több mint 80 ember halálához vezetett.

A hadsereg kormányával párhuzamosan működő civil kormány vezetője, Mahn Win Khaing Than úgy fogalmazott, hogy ez a legsötétebb pillanat a nemzet történelmében, és arra kért mindenkit, gyakorolja mindenki a jogos védelmet a hadsereg támadásaival szemben.

A yangoni vérengzésen felül még két ember vesztette életét a rendvédelmi erők brutalitása miatt a szombati nap folyamán, míg a puccs óta eltelt időszak egyik legvéresebb napja volt a szombat, ugyanis 13 vesztette életét egyetlen nap alatt.

Myat Thu, Mandalay városának egyik aktivistája úgy írta le a helyzetet, hogy a mianmari katonaság úgy viselkedik, mintha egy háborús zónába lenne, holott az emberek fegyvertelenek. A katonai junta az állami televízióban „bűnözőknek” nevezte a tüntetőket, ám ezen felül nem adott közre további információkat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.