A 21. század végére akár 1 méterrel is megemelkedhet a tengervízszint

not image

Kulcsár Péter

2020. május 10. - 14:54

A Nature Partner Journal Climate and Atmospheric Science tudományos lap hasábjain pénteken megjelent kutatás eredményei alapján 2100-ra drasztikusan megnőhet a tengerek és óceánok vízszintje a jelenlegi szén-dioxid kibocsátás üteme mellett.

A tanulmányt a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) kutatói készítették több mint 100 nemzetközi klímakutató szakember bevonásával.

A begyűjtött adatok elemzése után két forgatókönyvvel álltak elő. Az első szerint a globális felmelegedés 2 Celsius-fokkal az ipari szintek felett marad, így 2100-ra 0,5 méterrel, 2300-ra pedig 2 méterrel emelkedhet meg a vízszint.

A második verzió sokkal tragikusabb következményeket vetít elő. 4,5 Celsius-fokos felmelegedés esetén 2100-ra 0,6-1,3 méterrel, 2300-ra viszont akár 5,6 méterrel nőhet meg az óceánok és tengerek átlagos vízszintje.

Az NTU Környezetvédelmi Tanszékének dékánja, Benjamin Horton úgy véli, a kutatások végeredményei lesújtóak és már lassan késő komoly döntéseket hozni a folyamat megállítása érdekében.

“Rendkívül fontos lenne a tengervízszinttel kapcsolatos felméréseink és a potenciális forgatókönyvek felvázolása után a döntéshozók értesítése, hogy minél hamarabb meghozhassák a szükséges rendeleteket.”

mondta Horton a Phys.org-nak.

A New Jersey-i Rowan Egyetem környezettudományi szakembere és a tanulmány társszerzője, Andra Garner elmondta, a Földön mindenképpen végbe mehet a tengervízszint-emelkedés folyamata.

“Lényeges különbségek vannak a szint mértékében alacsony és magas emissziók esetén. Ez apró reménysugár lehet a jövő szempontjából és egy erős motiváció is egyben aziránt, hogy elkerüljük a súlyos következményeket”, tette hozzá Garner.

Korábbi tudományos publikációkban is figyelmeztettek már a klímaváltozás hatásaira. Egy márciusi analízisben az IMBIE intézet sarkkutatókkal együttműködve megállapították, hogy a grönlandi és az antarktiszi jég hatszor gyorsabban olvad a 90-es évek adataihoz képest.

Egy másik, 2019-es tanulmányban, amely a Proceedings of the National Academy of Sciences magazinban jelent meg, a tudósok arról számoltak be, hogy még ha a világ összes országa be is tartaná a párizsi éghajlatvédelmi egyezményt és 2030-ig csökkentené a gázkibocsátási kvótát, a tengervízszint 2030-ra még így is 1 méterrel megemelkedne.

Mindeközben az ENSZ meteorológiai szervezete tavaly decemberben közölte, az előző évtized volt az emberi történelem legforróbb időszaka.

Az emberiségre is komoly hatással lehet a klímaváltozás:

https://liner.hu/50-ev-mulva-egymilliard-ember-elhet-elviselhetetlen-szaharai-hosegben/