Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,50 Ft
Euró
394,33 Ft
Font
472,88 Ft
Bitcoin
63,226 $

Így alakult az elmúlt hét a fertőzöttek és elhunytak számának tekintetében Magyarországon

Újabb nehéz héten van túl Magyarország a koronavírus-járvány tekintetében, több alkalommal is rekord mennyiségű halálos áldozatot és új fertőzöttet vettek nyilvántartásba a hét különböző pontjain.

Belföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Újabb nehéz héten van túl Magyarország a koronavírus-járvány tekintetében, több alkalommal is rekordmennyiségű halálos áldozatot és új fertőzöttet vettek nyilvántartásba az elmúlt hét különböző pontjain.

Október 4-hez képest vasárnappal bezáróan összesen 7089 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, 528-cal többet, mint az ezt megelőző héten. A számok tükrözik a Müller Cecília országos tisztifőorvos által gyakran említett jelenséget, hogy a járvány továbbra is felszálló ágban van, ugyanis zsinórban második héten nő fél ezerrel többel a heti fertőzési szám. Soron kívül Véletlenül elkotyogta egy interjúban, hogy megölte édesanyját, leadták a tévében is

Ha a heti mozgóátlagot nézzük, akkor egy negatív mérföldkőhöz érkezett a koronavírus-járvány Magyarországon, ugyanis először szökik ezer fölé az elmúlt hét nap fertőzési átlaga, szám szerint 1013-ra ugrott ez a szám az előző heti 937-hez képest. A ráta pedig hétről hétre folyamatosan romlik, ugyanis a szeptembernek még úgy vágtunk neki, hogy a mozgóátlag nagyjából 400-500 között volt.

Múlt héten megdőlt az újonnan regisztrált fertőzöttek és halálos áldozatok száma egyaránt, október 10-én regisztrálták a legtöbb fertőzöttet egy nap alatt, konkrétan 1374-et, míg október 7-én hunyt el a legtöbb magyar állampolgárt, akkor 24 ember vesztette életét a koronavírus szövődményeiben.

Az október 4. és 11. közötti hét a járvány legsötétebb hetének tekinthető, ha a halálos áldozatok számából indulunk ki, ugyanis 132 beteg már nem tudta leküzdeni a fertőzést. Ez a megelőző heti adathoz képest is súlyosabb, ugyanis akkor 86-an vesztették életüket. A halálos áldozatok mozgó átlaga is érezhetően megugrott, 12-ről 20-ra a napi lebontásban.

Ha a megyénként lebontást vizsgáljuk, múlt héten is Budapesten regisztrálták a legtöbb fertőzöttet, szám szerint 1530-at, ám a tendenciákból látszik, hogy Győr-Moson-Sopron megyében és a kelet-magyarországi megyékben egyre erőteljesebben tombol a járvány, és már közelítik az eddigi „stabil második” Pest megye heti számait.

Pest megyében regisztrálták ismételten a második legtöbb fertőzöttet (+742), míg ezúttal Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azonosították a harmadik legtöbbet (+636). A negyedik helyen Győr-Moson-Sopron megye áll (+62), amelyet két kelet-magyarországi megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg (+404) és Hajdú-Bihar (+398) követ.

Eszkalálódni látszik a járvány Csongrád-Csanád megyében is, ahol 339 fertőzöttet azonosítottak, amelyet Jász-Nagykun-Szolnok (+252), Nógrád (+242), Baranya (+231), Veszprém (+221), Bács-Kiskun és Vas (+200), Fejér (+194), Zala (+193), Somogy (+179) és Komárom-Esztergom (+111) megye követnek. Tolna megye továbbra is a legkevésbé kitett a járványnak, ott a héten mindössze 54 fertőzöttet találtak.

A fertőzési adatokból egyértelműen látszik, hogy a járvány semmiképpen sem lassult, sőt terjedése nagyobb ütemre kapcsolt az elmúlt héten, mint ahogyan hétről hétre ez a tendencia. A járvány megfékezése érdekében továbbra is ügyeljünk az utasítások betartására, viseljünk maszkot, tartsuk a távolságot és figyeljünk a kézhigiéniára.