90 évre titkosítják Fülöp herceg végrendeletét

Fotó: Unsplash/ Álvaro Serrano
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 18. - 11:09

A bíróság szerint a végrendelet túl nagy nyilvánosságot kapna, ami ellentétes Erzsébet királynő méltósága megőrzésének céljával.

Fülöp herceg, Erzsébet brit királynő néhai férjének végrendelete lezárva, legalább 90 évig magántulajdonban marad az uralkodó méltóságának megőrzése érdekében – döntött a londoni High Court bírája.

Fülöp edinburghi herceg április 9-én, 99 éves korában hunyt el a windsori kastélyban. A 95 éves Erzsébet királynővel több mint 70 éve voltak házasok – emlékeztetett a bírósági döntésről szóló tudósításában a CNN

“Az a nyilvánosság, amelyet a végrendelet közzététele valószínűleg bevonzana, nagyon kiterjedt lenne, és ezzel teljes mértékben ellentétessé válna az uralkodó méltóságának megőrzése céljával” – közölte Andrew McFarlane, a bíróság családügyi osztályának elnöke egy 1910-es egyezményre hivatkozva. 

A törvényszék arról is döntött, hogy Fülöp herceg végrendeletéről nem szükséges másolatot készíteni, vagy a bíróságon tartani. 

Az első olyan személy, akinek végrendeletét hasonlóképpen elzárták a nyilvánosság elől az uralkodóház tagjaként, Ferenc tecki herceg, Rhédey Klaudia és Sándor württembergi herceg fia volt. Ferenc herceg 1900. januárjában hunyt el 62 évesen, házastársa Mária Adelaida cambridge-i hercegnő volt, gyermekük Tech Mária brit királyné.

Andrew McFarlane számos végrendeletet őriz, összesen 30 királyi végakaratot. Legutóbb 2002-ben zárta el a bíróság Erzsébet királynő édesanyja, Erzsébet és húga, Margit hercegnő végrendeletét.