7,5 milliárd forint értékben foglaltak le óriáskagylókat egy rajtaütés során

Fotó: Unsplash/Mal B
not image

Borbély Fanni

2021. április 19. - 10:58

Körülbelül 200 tonna illegálisan betakarított óriáskagylót, közel 25 millió dollár (7,5 milliárd forint) értékben foglaltak le a hatóságok a Fülöp-szigeteken.

Az ökológiailag védett Palawan tartomány egyik szigetén összesen négy gyanúsítottat tartóztattak le a helyi hatóságok.

Az óriáskagylók egy méternél nagyobbra is nőhetnek, és akár a 250 kg-os súlyt is elérhetik, a helyi tengeri ökoszisztéma szempontjából pedig a helyiek létfontosságúnak tekintik őket.

Forrás: BBC

Jovic Fabello, a Palawani Fenntartható Fejlődés Tanácsának szóvivője elmondta, hogy a lefoglalt kagylók között megtalálható a Tridacna gigas, a világ legnagyobb kagylója is.

“Az óriáskagylók természetes élőhelyükről való jogtalan eltávolítása a generációkon átívelő bűnözés egyik formája … Ez tartósan hatással lesz a tengeri ökoszisztémára, és ezzel a jövő generációit fosztják meg az ebből származó előnyöktől” – mondta Fabello.

A Tridacna gigas tengeri algákat tartalmaz, amelyek táplálékforrást jelentenek az emberek által is fogyasztott rengeteg halfaj számára. Sajnos egyre inkább lesznek az orvvadászok célpontjai, mind húsuk, mind kagylóik miatt, amelyeket az ékszerekbe és díszekbe helyezett elefántcsont helyettesítésére használnak – írja a BBC.