Dollár
392,12 Ft
Euró
405,81 Ft
Font
469,72 Ft
Bitcoin
16,879 $

75 éves rabot engedtek szabadon Guantanamóból 

Fotó: Unsplash
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. október 30. - 19:13

A pakisztáni férfi volt a legidősebb rab a fogolytáborban, aki még 2003-ban került be, azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban áll az al-Kaidával. 

Szombaton szabadon engedtek egy 75 éves férfit, aki visszatért Pakisztánba, miután 17 évig raboskodott a guantánamói fogolytáborban – közölte az iszlámábádi külügyminisztérium és az amerikai védelmi minisztérium.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsányék igyekeznek blokkolni az EU-s pénzek megérkezését

és visszatért Pakisztánba egy 75 éves pakisztáni férfit, aki a guantánamói fogolytábor legidősebb foglya volt – közölte az iszlámábádi külügyminisztérium és az amerikai védelmi minisztérium.

Saifullah Paracha 2003 óta tartották fogva, azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban áll az al-Kaidával, de soha nem vádolták meg bűncselekménnyel. Tavaly májusban értesítették arról, hogy engedélyezték a szabadon bocsátását. A foglyokat felülvizsgáló bizottság két másik férfival együtt 2020 novemberében tisztázta őt.

Ahogy az lenni szokott, az értesítés nem indokolta részletesen a döntést, csak annyit közölte, hogy Paracha „nem jelent folyamatos fenyegetést” az Egyesült Államokra nézve  – ismertette a New York Post

A Védelmi Minisztérium szombati közleményében azt írta, hogy az Egyesült Államok nagyra értékeli „Pakisztán és más partnerek hajlandóságát arra, hogy támogassák a fogvatartottak számának felelősségteljes csökkentésére és végül a guantánamói létesítmény bezárására összpontosító, folyamatban lévő amerikai erőfeszítéseket”.

Paracha tagadta, hogy részt vett volna terrortámadásokban

Paracha, aki az Egyesült Államokban élt és New Yorkban volt ingatlanja, Pakisztánban gazdag üzletember volt. A hatóságok szerint az al-Kaida közvetítője volt, aki a szeptember 11-i merénylet két összeesküvőjének segített egy pénzügyi tranzakcióban.

Azt állította, hogy nem tudta, hogy ők az al-Kaida tagjai, és tagadta, hogy részt vett volna terrortámadásokban.

Az Egyesült Államok 2003-ban Thaiföldön fogta el Parachát, és 2004 szeptembere óta Guantánamón tartotta fogva. Washington régóta állítja, hogy a nemzetközi háborús törvények értelmében határozatlan ideig tarthat fogva rabokat vád nélkül.

A számos betegségben, többek között cukorbetegségben és szívbetegségben szenvedő Paracha 2020 novemberében nyolcadszor jelent meg a felülvizsgálati bizottság előtt, amelyet Barack Obama elnök alatt hoztak létre azért, hogy megpróbálja megakadályozni azon foglyok szabadon bocsátását, akikről a hatóságok úgy vélik, hogy Guantánamóból való szabadulásuk után amerikaiellenes ellenségeskedésbe kezdhetnek.

Ügyvédje, Sullivan-Bennis akkor azt mondta, hogy Joe Biden elnök megválasztása, Paracha betegsége és a fiát, Uzair Parachát érintő jogi ügy fejleményei miatt optimistább a férfi kilátásait illetően.

A fiút 2005-ben a New York-i szövetségi bíróság elítélte terrorizmus támogatása miatt, részben ugyanazon tanúk vallomása alapján, akiket Guantánamón tartottak fogva, és akikre az USA az apa fogva tartásának indoklásakor támaszkodott.

Miután 2020 márciusában egy bíró elvetette ezeket a tanúvallomásokat, és az amerikai kormány úgy döntött, hogy nem kér új eljárást, a fiatalabb Parachát szabadon engedték és visszaküldték Pakisztánba.

Az idősebb Paracha hazaszállításáról szóló közleményében a Védelmi Minisztérium közölte, hogy szombattól 35 fogvatartott marad Guantánamón, és közülük 20-an jogosultak az átszállításra.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.