Dollár
383,19 Ft
Euró
392,47 Ft
Font
464,06 Ft
Bitcoin
24,818 $

Hamarosan 700 forint lehet egy liter benzin

Fotó: Az OMV Nagykõrösi úti üzemanyagtöltõ-állomása Budapesten 2021. november 15-én. A kormány ettõl a naptól 480 forintban maximálta a benzin és a gázolaj literenkénti árát három hónapra, a döntést ezt követõen vizsgálják felül. (MTI/Koszticsák Szilárd)
not image

Takács Petra

2022. január 18. - 10:06

Idén akár 700 forintba is kerülhet egy liter benzin, ha kivezetésre kerül az árbefagyasztás, mivel a szakértők már a 150 dolláros hordónkénti árat sem zárják ki 2022-ben.

A kormány február közepéig maximálta az üzemanyagárakat, ennek ellenére majdnem 26 százalékkal többe került az üzemanyag ára, az egy évvel korábbi tendenciához viszonyítva. Minimális csökkenés decemberben mutatkozott, amikor 5,3 százalékkal redukálódott a novemberi árakhoz képest.

Soron kívül Eljött a nap, újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

Majd január 2. hetében 6 százalékkal, 86 dollárra ugrott az olaj ára, ami egyrészt a járványnak köszönhető, mivel nem lassította az árnövekedést, sőt, fokozódik az erre irányuló kereslet a világpiacon. Így a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a nyersanyag hordónkénti ára akár a 150 dollárt is elérheti idén, ami 700 Forintos hazai üzemanyagárat jelentene.

A benzin literenkénti átlagára jelenleg 477, a gázolajé 479 forint, mivel minden tizedik kút a maximált árnál olcsóbban kínálja az üzemanyagot. Az előrejelzések mégis azt mutatják, hogy 1-2 héten belül minden töltőállomáson 480 forintba kerülhet a benzin és a gázolaj is.

Az autósok csak akkor mentesülnének a hatalmas árnövekedés alól, ha egész évben marad a maximált ár betartása, mivel így a benzin legfeljebb 480 forintba kerülne, viszont ez semmiféleképp sem kedvezne a benzinkutaknak, hiszen ezáltal akár év végéig komoly veszteséget termelnének – közölte a Napi.hu.

“Őszintén reméljük, hogy február 15-ével megszűnik a hatósági ár alkalmazása, különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi piaci helyzetet, a kőolaj aktuális világpiaci árát tekintve egy komoly emelkedés látható” – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Bár arról még egyelőre nincs információ, hogy a későbbiekben meghosszabbítják-e az árbefagyasztást, döntés egyedül a február közepi világpiaci helyzet alakulása után várható majd.