700 éve elveszettnek hitt templomra bukkantak Németországban

Illusztráció. Forrás: Unsplash
Európa
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Németországban kutatók egy közel 700 éve elsüllyedt templom romjait fedezték fel.

Előzmény:

 

Egy rég, közel 700 éve elveszett templom maradványait találták meg kutatók Németországban. A középkori templom egykor Rungholt kereskedőtelephez tartozott, amelyet más néven „Az Északi-tenger Atlantiszaként” is ismernek.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

A falu eddigi ismereteink szerint 1362-ben került víz alá egy hatalmas vihar után, ma pedig a Watt-tengerben található Németországtól északra, az Északi-tenger délkeleti melléktengerében. Hasonló heves viharok a középkorban és a kora újkorban hatalmas területeket öntöttek el, emiatt az egykor megmunkált földek iszapos lapállyá váltak egy 2022-ben megjelent tanulmány szerint.

Rungholt pontos elhelyezkedése hosszas viták tárgya, de most egy kutatócsoport azt állítja, megtalálták a templomot, mely a település középpontjában állt. A Newsweek beszámolója szerint a kutatók négy német egyetemről, köztük a Kieli Egyetemről és a Mainzi Johannes Gutenberg Egyetemről érkeztek.

A tudósok több technikát alkalmazva, egy tíz négyzetkilométeres területen vizsgálták át a Watt-tenger lapályait Hallig Südfall szigete körül, az eddigi bizonyítékok alapján Rungholt elterülhetett. Májusban a csapat ráakadt egy közel kétkilométeres, mesterséges dombokból kialakított falra a sziget körül, ami az 1362-eshez hasonló áradásoktól volt hivatott védeni településeket.

Ezek között a csoport számos olyan romot talált, amelyről megállapították, hogy egy nagy templom alapjait képezhették. A vizsgált területen a kutatók 54 mesterséges dombot, vízelvezető rendszert, valamint két kisebb templomot találtak, ehhez csatlakozott most az új lelet.

A felfedezés ellenére az erózió komoly fenyegetést jelent a területen lévő leletekre, mondta el Hanna Hadler, a Mainzi Johannes Gutenberg Egyetem földrajzkutatója: „A Hallig Südfall körül és más lapályokban található középkori települések maradványai erősen erodálódtak és gyakran már csak a lenyomatuk alapján lehet rájuk bukkanni. Ez a templom körül is egyértelmű volt, így intenzívebb kutatásra lesz szükségünk a jövőben.”