70 millió amerikai dollárt követelnek a hackerek a világ legnagyobb ransomware-támadását követően

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 9. - 16:00

Miközben a szakemberek próbálják az utolsó nyomait is elfedni a legutóbbi világméretű hackertámadásnak, az Oroszországhoz köthető kiberbűnözői csoport több millió dolláros váltságdíjat követel a bizalmas információkért cserébe.

Pénteken több mint 17 országban indított támadást különböző szerverek ellen a REvil bűnbanda, amely többek között akkor vált ismertté, amikor 11 millió amerikai dollárt csalt ki az Egyesült Államok egyik legnagyobb húsfeldolgozó üzemétől, a JBS-től.

A REvil eredetileg 5 millió dolláros váltságdíjat követelt az érintett cégektől és kormányhivataloktól a ransomeware-ek feloldásáért, később azonban szakértők kiszámolták, hogy összesen 70 millió dollárért kívánják semlegesíteni a támadást, az összeget pedig kriptovalutában szeretnék, ha folyósítanák a számlájukra.

A CBS News értesülései szerint az FBI már megkezdte a szükséges nyomozást az ügyben, azonban olyan hatalmas mértékű attakról van szó, hogy sokáig tarthat, amíg minden egyes áldozat kapcsán megvizsgálják az incidensek körülményeit.

Joe Biden amerikai elnök nemrég bejelentette, a kormány szakértői teljes erőbedobással azon vannak, hogy kiderítsék, kik állhatnak minden idők egyik legsúlyosabb hackertámadása mögött. Szombaton a Fehér Ház illetékes biztosai közölték, ha bebizonyosodik, hogy Oroszországnak köze van az esethez, tájékoztatni fogják róla a nyilvánosságot.

Hétfőn Vlagyimir Putyin orosz államfő szóvivőjét, Dmitrij Peszkovot arról kérdezték, tisztában vannak-e azzal, hogy az Egyesült Államok jelenleg az oroszok befolyásoltságát sem zárták ki a kibertámadás kapcsán, amire azt válaszolta, megkapták a híreket, egyelőre azonban nem történt megkeresés a titkosszolgálattól, bár asszisztálnának a nyomozásban.

Svédországban a Coop kiskereskedelmi üzletlánc 800 boltját kellett egy napra bezárni, mivel a ransomware-ek miatt nem működtek a kasszagépek, Németországban pedig rengeteg informatikai vállalatnál mondták fel a szolgálatot a szoftverek.

Hollandia két legnagyobb IT-szolgáltatója, a VelzArt és a Hoppenbrouwer Techniek is megszenvedte a támadást, az adatlopás következtében több mint 37 ezer ügyfél személyes adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe.