Dollár
387,15 Ft
Euró
394,76 Ft
Font
467,55 Ft
Bitcoin
23,907 $

Karácsony Gergely is megemlékezett „megkerülhetetlen” hivatali elődjéről, Demszky Gáborról

Fotó: Demszky Gábor volt fõpolgármester a Budai Liberális Klub Alapítvány rendezvényén, amelyet az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a budapesti 4-es metró beruházásáról szóló jelentésérõl tartottak Budapesten 2017. február 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
not image

Takács Petra

2022. augusztus 5. - 13:27

Karácsony Gergely boldog születésnapot kívánt a korábbi főpolgármesternek. 

Tegnap ünneplte Demszky Gábor, Budapest korábbi főpolgármestere a születésnapját, amelyről Karácsony Gergely, a város jelenlegi vezetője is megemlékezett: 

Soron kívül Dancing with the Stars 3: hihetetlen bejelentések, Kulcsár Edina, Rubint Réka, Csobot Adél is elindul

„Ma ünnepli 70. születésnapját Demszky Gábor, Budapest rendszerváltás utáni első főpolgármestere. 1990-2010-ig 5-ször választották meg a fővárosiak, 20 évig vezette a várost, ezzel megkerülhetetlen hivatali előddé vált. Boldog születésnapot, főpolgármester úr!” – írta Karácsony még csütörtökön. 

Demszky Gábor 1952. augusztus 4-én született, később részt vett a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) alapításában, diplomát az ELTE Szociológia szakán szerzett. 

1990 és 2010 között volt Budapest főpolgármestere, azonban több bírálóját találjuk, mint olyan embert, aki elégedett volt vele, ugyanis több kérdéskör is van, amelyet előszeretettel vetnek a szemére. 

Ide tartozik, hogy megkérdőjelezik valódi ellenzékiségét, ugyanis családjában több kommunista bekötésű tag is volt. Erre erősít rá az is, hogy korábban szélsőbaloldali, tanácsköztársaság-párti gondolat is származott tőle. Támadta a nemzeti identitást és a reakciós jobboldalt, azonban maoista nézeteket is hangoztatott. 

Erre jött rá az, hogy hamar együttműködésbe kezdett az MSZP-vel, ráadásul szoros barátságot ápolt Bécs korábbi polgármesterével, a kommunista Helmut Zikkel, aki KGB-ügynök is volt. 

Emellett szinte már-már betegesen ragaszkodott az M4-es metróhoz, amely projektet végül nem sikerült végigvinnie. De a hajléktalankérdést sem sikerült megoldania, ahogy a közbiztonságon és a köztisztaságon sem tudott javítani.