56 évvel ezelőtt eltűnt férfi földi maradványaira bukkantak rá egy mezőn

Fotó: Unsplash/Dylan de Jonge
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A rendőrség sikeresen azonosította egy nottinghamshire-i mezőn talált emberi maradványokat, miután az áldozat unokája jelentkezett.

A Sky News jelentése szerint április 26-án építési munkálatok közepette fedezte fel egy civil, hogy csontok és más emberi maradványok vannak Sutton-in-Ashfieldben egy mezőgazdasági területen: azonnal jelentették a rendőrségnek a felfedezést, most pedig sikerült azonosítani a földi maradványokat.

Soron kívül Három kontinensen rendezik meg a 2030-as világbajnokság meccseit

A rendőrség beszámolója szerint exhumálták a maradványokat, majd felhívást intéztek a lakossághoz: a nyomozók már az első vizsgálatok során megállapították, hogy a holttestet azért ásták el, hogy elrejtsék. Két jellegzetes zoknit és egy cipőt találtak, az erről készült fotókat látva pedig Russell Lowbridge úgy vélte, a nagyapjáé, Alfred Swinscoe-é lehetett.

A férfi jelentkezett a rendőrségen, majd DNS-vizsgálatot végeztek rajta, más családtagokon, és a maradványokon is – a minták egyeztek, s megállapították, valóban Alfred Swinscoe földi maradványaira bukkantak a mezőn. A férfi 54 éves volt, amikor 1967. január 20-án este elment inni a derbyshire-i Pixton Miners Armsba, ám soha nem tért haza. Családja pedig immáron 56 éve várja a választ, mi történt vele.

A rendőrség és a család is válaszokat keres

A nottinghamshire-i rendőrség gyilkossági nyomozást indított, hogy kiderítse, ki ölte meg, miután a maradványok elemzése során megállapították, hogy komoly traumás sérüléseket szenvedett. Swinscoe lánya, a most 82 éves Julie 25 éves volt, amikor eltűnt, most pedig visszaemlékezett arra a napra, mely azóta is kísérti:

„Emlékszem, amikor egy nap hazajöttem a munkából, az emberek azt mondták, hogy nem találják apát. Eltűnt, és a rendőrség kereste. Ez annyira szörnyű. Szeretném azt hinni, hogy az igazság ismeretében halhatok meg. Most 82 éves vagyok, és bármikor elmehetek.”

Swinscoe bányász volt, pontosabban „vágó”, aki olyan gépeket kezelt, melyek nagy széndarabokat vágtak ki a szénbányából. A „veréb” becenevet kapta, és a galambversenyek iránti szeretete miatt „Pixton galambászbajnokaként” emlegették.

Azon a bizonyos estén két fiával és néhány barátjával elment a kocsmába, majd este fél 11 körül az egyik gyermekének, Gary-nek pénzt adott egy újabb körre, mielőtt elment volna a kültéri mosdóba. Rob Griffin, a Nottinghamshire-i rendőrség rendőrfőnök-helyettese a gyilkossági nyomozás kapcsán megosztotta:

„Gyilkosa hat gyermeket hagyott apa nélkül. Gyilkosa minden esélyét elvette annak, hogy olyan erős és tartós kötelékeket alakítson ki, mint amilyeneket a nagyszülők az unokáikkal ápolnak. Gyilkosa évtizedekig megválaszolatlan kérdésekkel hagyta őket azzal kapcsolatban, hogy mi történt szerettükkel. Reméljük, hogy a nyilvánosság segítségével ezt helyre tudjuk hozni.”