Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,88 Ft
Euró
394,20 Ft
Font
461,20 Ft
Bitcoin
71,467 $

5+1 tipp az egészséges idősödéshez

Bármennyire is szeretnénk, az öregedés egy természetes folyamat, amit sajnos nem tudunk befolyásolni.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Bármennyire is szeretnénk, az öregedés egy természetes folyamat, amit sajnos nem tudunk befolyásolni.

Akárhogyan is akarunk ellene küzdeni, egyszer mindannyiunk élete véget fog érni – nem kell szomorkodnunk azonban, ugyanis az idősödés lehet kellemes is. Soron kívül Szoboszlai Dominik az Arénában tart közönségtalálkozót az Európa-bajnokság előtt

Nem szükséges állandóan a meglévő betegségeinkre koncentrálnunk, valamint azzal vigéckednünk, hogy éppen milyen baj ért minket, sokkal inkább érdemesebb lenne a pozitívumokra összpontosítani.

https://liner.hu/51-dolog-amivel-egeszsegesebbe-tehetjuk-az-eletunket/

A szorongás és a depresszió velejárója lehet a korosodásnak, azonban ezeket könnyedén el lehet kerülni, ha kicsit is odafigyelünk magunkra szellemileg és fizikailag egyaránt.

Ahhoz, hogy segítsünk kicsit a ráncok és az őszülés elviselésében, összegyűjtöttünk néhány hasznos információt, melyekkel karban tarthatjuk magunkat.

Pozitív hozzáállás

Az egyik legfontosabb és talán legalulértékeltebb része az idősödésnek a hozzállásunk. A Journal of the American Medical Association orvosi lap szerint azok, akik az öregedést megnövekedett bölcsességként, nem pedig haszontalanságként és kilátástalan helyzetként fogják fel, 40%-kal nagyobb eséllyel kerülik el vagy lendülnek túl a betegségeken. Fontos tehát, hogy megőrizzük a lelki egészségünket!

Egészséges étrend

Az étkezés kétségkívül a legfontosabb tényezője egy ember egészségi állapotának, legyen szó akár fiatalról, akár idősről. Az öregedés során nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy a lehető legváltozatosabb étrendet válasszuk.

A legújabb kutatásokból kiderült, hogy az alacsony glikémiás indexű diéta a legegészségésebb, amely főleg a magas rosttartalmú gyümölcsökre és zöldségekre, valamint a sovány fehérjékre és magvakra épül. Ha változtatunk az étkezési szokásainkon és a zsíros menü helyett inkább a mediterrán alapanyagokat helyezzük előtérbe, azzal javíthatunk közérzetünkön és elkerülhetjük az egészségügyi komplikációkat is.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek, mint például a dió, a lazac, a lenmag még a bőrünk regenerációjában is segítenek, ezért a ráncok kialakulása ellen szintén megvédhetnek bennünket.

Rendszeres testmozgás

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az aktív életmód a táplálkozás mellett a második legmeghatározóbb tényező nemcsak testünk fittsége, hanem szívünk egészségének fenntartása érdekében is.

Minél idősebbek leszünk, annál gyorsabban vesztjük el az izomtömegünket, azonban napi fél óra tornával még akár a 90-es éveinkben is a topon lehetünk.

A Frontiers in Aging Neuroscience tudományos folyóiratban közzétett publikációban bebizonyították, hogy a rendszeres edzéssel erős maradhat a hippokampusz, amely az agy tanulással kapcsolatos része, így kivédhetjük az idősödéssel járó memóriazavarokat.

Társaság

A családdal és a barátokkal tartott kapcsolat nagy mértékben hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez. A PLOS Medicine lapban megjelent tanulmányban arról írtak, hogy 50%-kal magasabb élettartamra számíthatnak azok, akik aktív társas életet élnek, mint azok, akiknek nincs egyetlen közeli ismerősük sem.

A bőr védelme

Tudjuk, hogy néha a kelleténél is többet aggódunk a napolaj használata kapcsán főleg a strandokon, ezt azonban nem szükséges napi rutinként alkalmazni.

Az öregedés folyamatát a legjobban úgy tudjuk lelassítani, ha csökkentjük azt az időt, amit főleg a forró, nyári napokon a kánikulában töltünk. Pár percnyi napozás még nem árt, azonban fontos tudni, hogy mindössze néhány másodperc után a bőr abbahagyja a D-vitamin kiválasztását, és akár bőrrákos sejteket képezhet a szervezetben.

Megfelelő alvás

A kellő ideig tartó alvás létfontosságú lehet az egészség fenntartása érdekében, így az idősödésben is fontos szerepet játszhat.

Az ideális alvás ideális időtartama nagyjából hét és kilenc óra közé tehető. Ha irreálisnak hangzik ez az egész, akkor érdemes lesz átgondolnunk, hogy a kevés pihenéssel jelentős mértékben megemelkedhet az elhízás, a diabétesz és a szívbetegségek kockázata.

A legújabb kutatásokban összefüggést találtak az álmatlanság és az agy károsodása között. Sokan az alvást luxusként, nem pedig szükségletként fogják fel, ami komoly problémákhoz vezethet. Ha tehetjük, aludjunk minél többet, ezáltal garantáltan tovább élhetünk!

ENSZ: katasztrofális a helyzet Haitin

Jelentősen növekedett a bandák által elkövetett erőszakos cselekmények halálos áldozatainak száma.