5+1 dolog, amit biztosan ne tegyél meg egy konditeremben, mert veszélyes

not image

A T-800-as

2020. január 14. - 11:00

Vannak bizonyos dolgok, amiket jobb, ha elkerülünk a konditermekben, mivel máskülönben igen könnyen akár súlyos sérülés is lehet a vége, amire rengeteg példa van.

A január mindig egy nagyon sűrű időszakot jelent a konditermekben, elsősorban a fogadalmak miatt, amiket végül a többség nem tart be. Egy korábbi cikkünkben már részletesebben is foglalkoztunk ezzel a kérdéssel.

Most újra itt vagyunk a téma kapcsán, és megmutatjuk, hogy mely az az 5+1 dolog, amit biztosan ne csinálj egy ilyen teremben, mivel sérülésveszélyes. Közülünk vannak, akik elég tapasztaltak ezen a területek, és az évek során láttak pár dolgot.

Az első

Teljesen normálisnak tűnhet, hogy edzőcipőben edzünk, ám mégis vannak olyanok, akik késztetést éreznek arra, hogy mezítláb végezzék a gyakorlatokat. Ennek már higiéniailag is vannak veszélyei, viszont, ha valaki ráejt egy súlyt a lábadra, ne legyél felháborodva… Ezzel együtt nagyon könnyű belelépni egy kiálló szögbe, vagy egyszerűen csak belerúgni valamibe, belelépni egy törmelékbe.

A második

Az óra viselését a futáson kívül nem sok értelmét látjuk. Ennek ellenére többen is vannak, akik a nagy fémszíjas óráikat magukon hordják a gyakorlatok közben. Ismét közbeszólt a higiénia, de nagyobb gondot okoz az esetleges sérülés, főleg, ha egy gyakorlatnál hibázunk. Igen mély sebeket is ejthet rajtuk egy szorosabb szíj, vagy az óra feje.A harmadik

Kerüljük az irreálisan nagy súlyok használatát. Ez főként a fiatal kezdőkre jellemző, akik azt gondolják, hogy a minél nagyobb súlyhasználattól lesznek igazán izmosak és erősek. Ki kell ábrándítsuk őket, hogy ez nem így van. Mindig meg kell találnunk a számunkra ideális súlyt, és azt fokozatosan növeljük. Más esetben ezért később igen nagy árat fizethetünk.

A negyedik

Ha valaki zenét hallgat, vagy el van merülve a gyakorlatában, soha nem szólítsuk meg hátulról. A legkisebb ijedtség vagy hirtelen mozdulat is nagyobb sérülést okozhat. Legyünk figyelmesek, és törekedjünk arra, hogy a másik előtte egyértelműen lássa, szeretnénk valamit.

Az ötödik

A bemelegítést 5-8 perc alatt is el lehet végezni, ha szabályosan és intenzíven tesszük azt. Lehetséges, hogy éveken át megússzuk nagyobb sérülések nélkül, ha nem melegítünk be, de idősebb korunkra a szalagok és a porcok már jelezni fogják, jobb lett volna időt szánni ezekre a gyakorlatokra.

A hatodik

Sokan vannak, akik azt gondolják, hogy amit csinálnak, az jó. Megannyi példa van arra, hogy egy rosszul elvégzett gyakorlat valóban súlyos sérüléseket okozhat, és egy tömött teremben mások is potenciális veszélyben vannak. Nem kell ahhoz személyi edzőnek és hősnek lenned, hogy segíts a másiknak a gyakorlat helyes kivitelezésének megmutatásában. A videózás és a nevetgélés helyett inkább segíts a másiknak.