Clouds
21 Budapest
Dollár
359,90 Ft
Euró
390,92 Ft
Font
443,35 Ft
Bitcoin
22,965 $

Legkevesebb 50 ember hunyt el az áradásokban a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Fotó: Unsplash/Wolfgang Hasselmann
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Legkevesebb 50 ember életét vesztette a fővárosban, miután a heves esőzések nyomán áradások és földcsuszamlások pusztítottak.

Az Al Jazeera jelentése szerint legkevesebb 50 ember vesztette életét a heves esőzések nyomán keletkezett áradásokban, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

A tragikus időjárási katasztrófa a rosszul szabályozott urbanizáció miatt következhetett be, most pedig minden korábbinál jobban ki van téve az időjárási viszontagságoknak a főváros.

Sylvano Kasongo, a város rendőrfőnöke kedden számolt be arról, hogy jelenleg 50 halálos áldozatról tudnak, ám figyelmeztetett, ez a szám még emelkedhet. Az egykor a Kongó folyó partján elhelyezkedő halászfalvakból alapított főváros mára Afrika egyik legnagyobb városává nőtte ki magát, a maga 15 milliós lakosságával.

A rosszul szabályozott és túl gyors urbanizáció miatt azonban az elmúlt években a főváros egyre sebezhetőbbé vált a heves esőzések utáni hirtelen jött áradásokkal szemben, melyek a klímaváltozás miatt évről évre egyre gyakoribbá váltak a térségben.

A főváros központi részén a főutak szinte mindegyike víz alá került, a közösségi médiában megosztott felvételeken pedig látszik, ahogy egy földcsuszamlás jóformán ellehetetlenítette a közlekedést az 1-es számú főúton, mely nem mellékesen a fővárost a Matadi kikötőjével összekötő kulcsfontosságú útvonal.

A többi fotón és videón pedig egész városrészek láthatók, ahogy elönti azokat a sáros víztömeg. Egy helyi lakos úgy nyilatkozott az 50 halálos áldozatot követelő katasztrófáról, hogy még soha nem látott ilyen mértékű áradást az országban, hozzátéve, hogy alvás közben érzékelte, hogy elárasztotta otthonát a víz, ahonnan sajnos magukon kívül semmit sem tudtak kimenteni.