Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,217 $

Vajon eljött az idő az 50 ezer forintos bankjegy bevezetésére?

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 21. - 01:39

Bár a gazdaság megérett rá, hogy az 50 ezres bankjegy legyen az új 20 ezres, ám az MNB szerint a modern időkben ez már szükségtelen.

Több mint húsz éve nem látott áremelkedés sújtja a magyar gazdaságot, egyes piaci elemzők pedig a 15 százalékos éves inflációt sem zárják ki, ezért a nemzeti bank akár úgy is dönthet, hogy a fizetési forgalom könnyítése érdekében új címletet bocsát ki a bankjegyek sorában.

Soron kívül Továbbra sincsenek biztonságban az autópályák energiaelnyelői

A forint esetében jelenleg a 20 ezres a legnagyobb címlet, amit 2001-ben vezettek be, mivel a GDP 70 százalékos növekedésével és a növekvő készpénzforgalommal indokoltnak látták, hogy a tízezres címlet 1997-es bevezetését követően bővítsék a sorozatot.

Emellett az inflációs környezet is nagyban meghatározza egy új címlet kibocsátását, ha pedig az említett három tényezőt megvizsgáljuk, akkor nehéz más következtetésre jutni, mint hogy eljött az ideje egy új – 50 ezres – címlet bevezetésének.

Az eltelt 21 évben a forgalomban lévő készpénz megnyolcszorozódott (kicsivel több mint ezermilliárdról több mint 8300 milliárdra), a nominális GDP pedig a háromszorosára nőtt – derül ki a 24.hu beszámolójából.

Továbbá az 1990-es bázishoz mérten 2001-ben 682 százalékos volt a pénzromlás mértéke, 2021-ben pedig 1430 százalékos, ami azt jelenti, hogy a 20 ezres kibocsátásakor közel hétszeres volt a drágulás a kilencvenes évek legelejéhez képest, tavaly pedig már bő 14-szeres.

Ám a jegybank azzal érvel az új címlet bevezetése ellen, hogy időközben elterjedtek az elektronikus pénzügyi fizetési megoldások, ami indokolatlanná teszi a címletstruktúra megváltoztatását, a jelenlegi bankjegycímletek pedig megfelelően kielégítik a készpénzforgalmi igényeket.

Mindemellett úgy vélik, hogy az azonnali fizetési rendszer, illetve az elektronikus fizetési infrastruktúra megfelelő lehetőséget biztosít abban az esetben is, ha nagy értékű fizetések lebonyolítására van szükség hazánkban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.