5 év börtönbüntetést kapott egy férfi, amiért szétterjesztette a koronavírust

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 7. - 06:31

Öt év börtönbüntetéssel szankcionálta a vietnámi ügyészség azt a férfit, aki megszegte a karanténszabályokat, és szabadon terjesztette a koronavírust.

A 28 éves Le Van Trit a vietnámi Ca Mau provincia Népi Bírósága gyorsított eljárásban, egynapos tárgyalás után találta bűnösnek – írta a News24 hírportál.

Vietnám a világ egyik legsikeresebb országa a koronavírus-járvány kezelésének tekintetében – köszönhetően a tömeges teszteléseknek, az agresszív nyomkövetésnek és kontaktkutatásnak, illetve a szigorú határzárnak, valamint a karantén intézkedéseknek, az ország eddig ígéretesen teljesített.

A szabályok továbbra is érvényesek, ezt pedig a férfi nem vette figyelembe, és úgy élte tovább az életét a fertőzést követően, mintha mi sem történt volna, ami nem lett volna gond, ha közben nem adta volna át a kórokozót nyolc személynek, akik közül egy ember egy hónapig tartó küzdelem után elhunyt.

Le Van Tri egyébként éppen Ho Si Minh-városból tartott hazafelé a tartományba annak ellenére, hogy elkapta a koronavírust, így 21 napot kötelező karanténban kellett volna töltenie.

A férfit végül 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, míg további két embert hasonló vétségért 18 hónap és 2 év felfüggesztett fogházbüntetéssel szankcionáltak, fellebbezés lehetősége nélkül.