Clouds
21 Budapest
Dollár
355,74 Ft
Euró
387,18 Ft
Font
437,27 Ft
Bitcoin
27,390 $

45 évet töltött egy magánzárkában, egy japán bíróság újratárgyalná ügyét

TÉMÁK:
#18 #Japán
Fotó: Unsplash/Hasan Almasi
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A 87 éves férfi 45 évet töltött magánzárkában, ám előkerült egy olyan DNS-bizonyíték, mely semmissé teheti a korábbi ítéletet.

Az Al Jazeera jelentése szerint a tokiói legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a 87 éves Iwao Hakamada, aki több mint 45 évet töltött magánzárkában, újratárgyalásra jogosult, mivel találtak egy olyan DNS-bizonyítékot, mely semmissé teheti az előző ítéletet.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

Az új bizonyíték 2014 márciusában bukkant fel, s akkor ideiglenesen szabadlábra is helyezték, most pedig az eredeti ítéletet meghozott bíróság újratárgyalást kért. A férfi idősebb nővére, Hideko, aki már évek óta küzdött testvéréért, megkönnyebbülten nyilatkozott a fejleményekről:

“57 éve vártam erre a napra, és most eljött. Végre egy hatalmas kő esett le a szívemről.”

Hideaki Nakagawa, az Amnesty International Japan igazgatója szintén üdvözölte a bíróság döntését az újratárgyalás kapcsán, kiemelve, hogy az egykori profi bokszolót egy kényszerített vallomás alapján ítélték el, ám már akkor is komoly kétségek merültek fel az ellene felhasznált bizonyítékok kapcsán.

Ki az az Iwao Hakamada?

Hakamada korábban profi ökölvívó volt, s egy időben a hatodik helyen állt Japánban a pehelysúlyú kategóriában. 1957-ben, 21 évesen lett profi bokszoló, ám 1962-ben egy súlyos térdsérülést szerzett, mely véget vetett profi bokszolói karrierjének.

A férfi feleségül vett egy kabarétáncosnőt, akitől született egy közös fiuk. A 30-as éveiben nyitott egy bárt, ami nem ment túl jó, majd házassága is tönkrement. Végül teljesen eladósodott, majd 1965-ben találkozott Fumio Hashiguchival, egy misogyár tulajdonosával, ahol munkát kapott.

Alig egy évvel később azonban, 1966. június 30-án Hashiguchit holtan találták feleségével és két tizenéves gyermekével együtt. A családot kirabolták, holttestüket és házukat pedig felgyújtották. Két hónappal a gyilkosságok után pedig a hatóságok letartóztatták Hakamadát.

Mi történt ezután?

Noha nem volt semmilyen bizonyíték, mely a bűncselekményhez kötötte volna az egykori profi bokszolót, a rendőrség komoly nyomás alá helyezte, 20 napon át hallgatták ki ügyvéd jelenléte nélkül, majd egy beismerő vallomásra kényszerítették.

Eme vallomásban, melyet 1966. szeptember 9-én írt alá, Hakamada azt mondta, hogy ő a felelős a rablásért, a gyilkosságokért és a tűzvészért is. “Egyetértett” a rendőrség azon állításaival is, hogy a gyilkosságok idején pizsamát viselt, és a szójabab hámozásához használt kis kést használta a család megöléséhez.

Később azonban Hakamada visszavonta vallomását, és beismerte, a rendőrök megverték, megfenyegették és vallomásra kényszerítették. Ezek után a bíróságon bemutatták bizonyítékként azt a pizsamát, melyen egyetlen vércsepp volt, s bár szakértők szerint ez nem volt elegendő az ítélethez, a bíróság mégis elítélte 1968-ban.

Hakamadát 2014. március 27-én ideiglenesen szabadlábra helyezték, amikor a Shizuoka kerületi bíróság, mely 1968-ban elítélte, beleegyezett, hogy újratárgyalják a ruházatával kapcsolatos új DNS-bizonyítékok miatt. A későbbi fellebbezések során Hakamada védőcsapata azzal érvelt, hogy a ruházatra vonatkozó bizonyítékot hamisították. Most pedig újratárgyalják az ügyet, s ezek alapján valószínűleg semmissé teszik a korábbi ítéletet.