Clouds
21 Budapest
Dollár
360,18 Ft
Euró
388,44 Ft
Font
433,72 Ft
Bitcoin
23,068 $

425 millió eurós hitelt hagyott jóvá az állam a Vodafone felvásárlására

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mint ismert, a magyar állam 49 százalékos, a 4iG pedig 51 százalékos tulajdonrészt szerez majd a Vodafone-ban, a felvásárláshoz szükséges pénz egy része pedig hitelből lesz fedezve.

A Magyar Közlöny vasárnapi kormányhatározata szerint a magyar kormány jóváhagyta a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) egy 425 millió eurós, átszámítva mintegy 170 milliárd forintos hitelt a tőkekövetelés 80 százalékának állami kezességvállalása mellett, melyből felvásárolhatják a Vodafone-t.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

Mint ismert, az állam 49, míg a 4iG 51 százalékos tulajdonrészt szerez a Vodafone-ban, ám ehhez mindkét félnek közel 850 millió euróra van szüksége: a 4iG része volt inkább a kérdéses.

Főként azért, mert a dráguló forintkamatok mellett a 4iG inkább eurófinanszírozást kérne, amit a magánpiac aligha akar adni, tekintettel a tényre, hogy a Vodafone bevételei is forintban keletkeznek. A devizahitel tehát igen kockázatos lenne.

Ezt a problémát azonban most megoldotta az állam, hiszen vállalta a kockázatot, sőt: nem csupán állami hitelt kapott a magáncég, de még állami kezességet is. Magyarul, míg az állam tulajdonrésze kisebb lesz a Vodafone-ban, addig a kockázatok jelentős részét mégis az állam vállalja.

A Portfolio rámutatott: magát a hitelkeretet az MFB a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária számára biztosítja, ami azt jelenti, hogy a 4iG többségi tulajdonában lévő vállalat is szerepet kap majd az ügyletben, noha erről egészen eddig nem esett szó.