400 ezer forintért szerezte meg az ingatlanmaffia egy asszony családi házát

Illusztráció/Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 5. - 12:28

Több mint tíz éve csalták ki egy hajdúsámsoni asszonytól saját családi házát, azóta édesanyjával és lányaival egy albérletben él, és próbálják visszaszerezni a jogtalanul eltulajdonított ingatlant.

A Blikk magazin riportjából kiderült, a kétgyermekes édesanya, Szigeti Mónika lassan tíz éve küzd azért, hogy végre hazaköltözhessen, erre azonban egyelőre vajmi kevés esély mutatkozik.

“Az ezer négyzetméteres telek 1999 óta volt a családunk tulajdonában, még a szüleim vásárolták. Miután édesapám meghalt, az anyukám állapota rosszra fordult, nem szeretett volna a házban maradni.”

“Öt és fél millióért árulni kezdtük azt, egy ismerősöm pedig egy nap beállított egy vevővel, és ragaszkodott hozzá, hogy ügyvédet is intézzen nekünk. Bár szerettem volna saját jogásszal intézni az adásvételt, úgy gondoltam, az ügyvédek értik a dolgukat, így belementem” – tette hozzá az érintett.

Két szerződéssel zavarták egyébként össze az asszonyt, készítettek egy kiegyenlített adásvételi szerződést, ami mellé egy kölcsönszerződést írtak a vételi ár összegéről, így jogilag átírathatták a ház tulajdonjogát, míg a kölcsönszerződésben törlesztőrészleteket adtak meg.

“Mindössze négyszázezer forintot törlesztett a hölgy, majd közölte, hogy nem fizet tovább. Ügyvédről ügyvédre jártam, de senki sem tudott mit kezdeni a helyzettel. Nem szerettem volna mást, csak visszakapni a házat, amit nem fizettek ki. Nem értettem, mi ebben olyan bonyolult. Azt gondoltam, elég az adásvételi szerződést érvényteleníteni, hiszen nem történt kifizetés.”

Mivel az adásvételi szerződést kiegyenlítettnek írta alá Mónika, a vevő hivatalosan csak a kölcsönszerződésben kiszabott összeggel tartozott.Végül a bíróság az összeget megítélte Mónikának, ám az adós egyetlen fedezete az 50 négyzetméter alapterületű ház és az ahhoz tartozó telek volt, amelyet gyermekei nevére íratott.

“Szerencsére az évek alatt sikerült odáig jutni, hogy végrehajtást kérjünk. A házat árverésre bocsátották, ám 10 év távlatában 6 millió forinttal már nem sokra mennék. A házat szeretném visszaszerezni, de ezt jogilag csak úgy tehetem meg, ha én magam visszavásárolom. Elég lenne a kikiáltási ár 10 százalékát befizetnem, hogy részt vegyek az árverésen, de sajnos arra sem futja. Még ő követelt tőlünk egymillió forintot, cserébe visszakaptuk volna a házat. Hihetetlen, hogy ma így tőrbe tudják csalni a joghoz nem értő embereket.”