Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Akár 40 százalékkal is többe kerülhet az idei nőnap

TÉMÁK:
#áremelkedés
Fotó: Rózsacsokor egy salgótarjáni virágboltban a nemzetközi nőnapon, 2023. március 8-án. MTI/Komka Péter
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Előfordulhat, hogy aki eddig 10 szál virágból készíttetett csokrot, már csak 6-8 szálból kéri, míg mások inkább a cserepes virágok felé fordulnak.

A Valentin-nap és az anyák napja mellett az év egyik legjelentősebb virágforgalmat vonzó alkalma a nőnap, amikor elképesztő mértékben megugrik a kereslet a cserepes és a vágott virágok iránt, ám az áremelkedés ezt a szegmenst sem kerülte el.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

A KSH adatai szerint a virágok és dísznövények ára 2022 januárja és 2023 első hónapja között 22,6%-kal emelkedett, ám egyes piaci források arról tájékoztattak, hogy a fogyasztók akár 30–40 százalékos drágulást is tapasztalhatnak (terméktől függően) az árusoknál a tavalyi nőnaphoz képest – számolt be a 24.hu.

Treer András, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnökségi tagja, a Flora Hungaria nagybani virágpiac szakmai tanácsadója szerint nehéz átlagot vonni a drágulás mértékéről (mert az egyrészt fajtafüggő, másrészt a kereskedők árazásán is múlik), de más termékekhez képest nem nevezhető túlzónak.

A kisebb virágárusok számára erős konkurenciát jelent a nagy áruházak nyomott árú virágkínálata, de az is, hogy a covid óta egyre többen rendelnek online virágot, ha jeles alkalom közeleg, ennek ellenére óvatosak az áremeléssel, hiszen drágulás ide vagy oda, szeretnék megtartani a vásárlóikat, ezért a túlárazás veszélyes. 

Emellett előfordulhat, hogy aki eddig 10 szál virágból készíttetett csokrot, már csak 6-8 szálból kéri, míg mások inkább a cserepes virágok felé fordulnak, mert időtállóak, és ár-érték arányban jobbnak tartják őket.