Dollár
393,46 Ft
Euró
413,20 Ft
Font
479,48 Ft
Bitcoin
17,031 $

40 milliárd forintba fog kerülni az M0-s egyetlen kilométere

MTI/Bruzák Noémi
not image

Kulcsár Péter

2022. január 17. - 12:40

Habár első blikkre drágának tűnhet a kivitelezés, a projekt vezetője elmondta, miért is kerül ennyibe az építkezés lebonyolítása.

A Magyar Építők megkeresésére a Dömper Kft. projektvezetője, Zsilák-Makra Andŕas elmondta, a tervezési szakasz végén az M0 a távlati M10 Budapest-Kesztölc szakasz Üröm-Solymár között tervezett szakaszához csatlakozik külön szintben, mely körülbelül 4 km hosszú, 2×1 forgalmi sávos és jelen projekt részeként épülne ki.

Soron kívül Újraindult a Dunai Finomító, de idő kell az ellátási problémák megoldására

Az infrastruktúra fejlesztés során megtévesztő módon oly gyakran használt egységárak tekintetében, a kilométerek száma és a beruházás költségének hányadosa szinte egyáltalán nem meghatározó jellemző egy összetett projektre” – magyarázta.

Egy útépítés költségét olyan szakmai, műszaki tényezők befolyásolják, mint az út keresztmetszetének mérete, műtárgyak száma és jellege, a csomópontok száma vagy, hogy sík- vagy dombvidéki-e a vonalvezetés. Ebben a tekintetben az M0-s északi szakasza kiemelkedő beruházásnak számít – tette hozzá.

A szakember kiemelte, ma Magyarországon egy átlagos műszaki tartalmú gyorsforgalmi út megépítésének költsége kilométerenként 4 milliárd forint körül van.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.