Dollár
392,31 Ft
Euró
410,65 Ft
Font
475,99 Ft
Bitcoin
17,021 $

Minimum 40 ezer forintos fizetésemelésre számíthatnak a MÁV-Volán dolgozói

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 18. - 11:46

Véget értek a bértárgyalások a MÁV-Volán-csoporton belül, a feleknek sikerült közös nevezőre jutniuk.

Az ülésen a munkáltató és a MÁV-Volán-csoport kollektív szerződést kötő szakszervezetei megállapodtak arról, hogy a 2022. évi 10 százalékos béremelés legkisebb mértéke 40 000 forint lesz.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

A Volánbusz Zrt. esetében – a 10 százalékos alapbérfejlesztésen túl – a további részletszabályokról a következő hetekben születhet megállapodás. Ezzel összességében 2022-ben a bérek emelésére és a lojalitás-juttatás egységesítésére mintegy 49 milliárd forintot fordít a vállalatcsoport – olvasható a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának közleményében.

A bérminimumok emelése és a bértorlódások kezelése eredményeként közel 43 ezer munkavállaló részesül a 10 százalék alanyi jogú béremelést meghaladó mértékű bérfejlesztésben, ami mintegy 12 milliárd forint többletet jelent. A szükséges forrásokat a munkáltatói járulékterhek csökkentéséből származó vállalati megtakarítások biztosítják.

A közlemény szerint a bérmegállapodás eredményeként a MÁV-Volán-csoport munkavállalói 2022-ben éves szinten átlagosan legalább bruttó 530 ezer forinttal vihetnek többet haza, mint az előző évben.

A tárgyaló felek megállapították, hogy a hároméves bérmegállapodásban foglaltak tavaly teljesültek. A kollektív szerződést kötő szakszervezetek a 2022. évi bértárgyalást lezártnak tekintik – írták.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.