3D nyomtatott fegyvereket értékesített egy cég az interneten

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. április 21. - 11:19

A spanyol rendőrség rajtaütött egy bűnbandán, melynek tagjai egy raktárban 3D nyomtató segítségével állították elő a veszélyes fegyvereket.

A Reuters hírügynökség szerint 2020 szeptemberében történt az eset, amikor is a rendőrök egy füles után razziát tartottak az egyik tenerifei épület környékén. A raktár átvizsgálása során lőfegyverek és gépkarabélyok tökéletes másaira bukkantak, melyeket 3D printerrel készítettek az elkövetők.

Egyre több internetes fórum nyílt meg az elmúlt időben, amelyeken különböző fegyverek pontos tervrajzait osztják meg egymás között a hadiipar szerelmesei. Az egyik ilyen gépkarabély, az FGV-9 előállítása 3D printerrel mindössze 100 amerikai dollárba kerül, ezért rendkívül népszerű az amatőrök körében.

Egyelőre nem tudni, hogy a fegyvereket a raktár tulajdonosa, esetleg bérlők készítették-e el, az viszont már biztosra vehető, hogy az értékesítéshez nem rendelkeztek semmiféle engedéllyel sem, ezért a gyanúsítottak büntethetőek.

A spanyol hatóságok nyomtatáshoz szükséges alkotóelemeket, robbanóanyagokat és gerillatámadások során alkalmazott lőszerek összeszerelési útmutatóit egyaránt megtalálták a raktárban, sőt még náci relikviákat is felleltek.

Használatba valószínűleg nem kerültek a fegyverek, ennek ténye azonban nem zárható ki, az ügyészség az elkövetkező hetekben eldöntheti, végül milyen büntetést terveznek kiszabni az illegális fegyvergyártókra.