3D nyomtatókkal felszerelt miniüzemekben gyárthatják az amerikai hadsereg fegyvereit

not image

Kulcsár Péter

2021.február.20 - 01:39

Az amerikai hadsereg 12 méter hosszú konténereiben különböző alapanyagokat helyeztek el, melyek 3D nyomtatáshoz feltétlenül szükségesek lehetnek, ezáltal fémekből és kerámiából készült eszközöket állíthatnak elő.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma az ExOne vállalattal kötött szerződés értelmében 3D nyomtató minigyárakat alakítottak ki hadászati célokból – adta hírül az Interesting Engineering portál.

Az üzemek lényegében 3D nyomtatókkal felszerelt laboratóriumok, amelyeket egy konténerbe helyeztek el, céljuk pedig az, hogy fejlesszék a logisztikát, ezáltal a katonai beavatkozások helyszínén szinte azonnal kicserélhetik a hiányzó alkatrészeket.

A 12 méter hosszú konténerekben minden eszköz megtalálható ahhoz, hogy kompozit anyagokból, fémekből, műanyagokból és kerámiából álló komponenseket modellezzenek le.

Az eredeti ötlet szerint az úgynevezett “binder jetting” porszem alapú 3D nyomtatási eljárással a katonák és technikusok gyorsan és precízen megjavíthatják és lecserélhetik a meghibásodott alkatrészeket.

Nem a védelmi minisztérium lesz az első, melynek berkeiben felhasználják a 3D printeres technológiát, az amerikai haditengerészetnél ugyanis már 2018-ban bevetettek hasonló módszereket, míg a holland katonaság is aktívan alkalmazza a 3D nyomtatókat komponensek pótlására.

Az új megállapodásnak köszönhetően a nagyszabású projekttel soha nem látott intenzitással foghatnak bele a technológiai kivitelezésébe, így kiderülhet, valójában mennyire alkalmas a 3D-s módszer éles bevetés közben.