Dollár
396,06 Ft
Euró
417,62 Ft
Font
484,52 Ft
Bitcoin
16,974 $

Ma már csak a britek 36 százaléka lépne ki az EU-ból

Fotó: Michel Barnier, az Európai Bizottságnak a Nagy-Britannia és az Európai Unió kétoldalú kapcsolatrendszerének ügyében illetékes fõtárgyalója megbeszélésének londoni helyszínére megy munkatársaival, mögötte a brit kilépést ellenzõ tüntetõ, Steve Bray az EU-tagságot pártoló plakátokat visz 2020. november 30-án. MTI/EPA/Andy Rain
Külföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Ha holnap szavaznának az EU-ból való kilépésről, csak 36 százalék támogatná, szemben a 2016-os 52 százalékkal.

Miután az Egyesült Királyságban üres polcok várják az embereket a boltokban, és sorok kígyóztak a benzinkutaknál, a tipikusan Brexit-párti újság, a Mail on Sunday közvélemény-kutatásából kiderül, hogyha holnap szavaznának az EU-ból való kilépésről, akkor csak 36 százalék voksolna az Unió ellen, ezzel szemben pedig 45 százalék maradna az EU-ban – írja a The London Economic

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

A múlt héten a Savanta ComRes által a The Independent számára készített felmérés szerint a britek többsége nem gondolja, hogy személyes pénzügyei jobbak lennének a Brexit következtében.

A felmérés szerint egyetlen régió, társadalmi osztály vagy korcsoport sem gondolja úgy, hogy a Brexit pénzügyi szempontból előnyös lesz számára – a kilépés mellett szavazók mindössze 22 százaléka gondolja úgy, hogy személyes haszna származik az EU-ból való kilépésből.

A szavazók több mint egyharmada pedig úgy vélte, hogy személyes pénzügyei a Brexit miatt hátrányt szenvednek.

Az eredmények azt tükrözik, hogy a választók szerint Boris Johnsonnak prioritásként kellene kezelnie a „kiegyenlítést“, de csak 28 százalékuk gondolja úgy, hogy őszinte, amikor azt állítja, hogy az Egyesült Királyság különböző területei közötti egyenlőség eléréséért dolgozik. A legerősebb szkepticizmus az északi és a középső országrészből érkezett – azokról a területekről, amelyeknek a miniszterelnök segítséget ígért. 

A felmérésből az is kiderült, hogy a választók több mint 56 százaléka úgy gondolja, hogy az élelmiszer-, az energia- és a lakhatási költségek emelkedése miatt rosszabb lesz az élete – és sokan aggódnak a Brexit és az adókulcsok közelmúltbeli változtatásai miatt is.

A megélhetési költségek miatti félelmek az idősek körében voltak a legerősebbek, a 65 év felettiek 73 százaléka aggódott a pénzügyei miatt.

A felmérés válaszainak mintegy 43 százaléka mutatta ki, hogy a britek aggódnak amiatt, hogy pénzügyi helyzetük romlani fog a következő évben.