Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
18,975 $

350 év után bukkantak rá egy spanyol hajótörés során elveszett felbecsülhetetlen értékű kincsre

Fotó: Twenty20 A kép illusztráció.
not image

Borbély Fanni

2022. július 31. - 18:26

A régészek is megdöbbentek, amikor a Bahamák vizei alól előkerültek az ékszerek.

Az 1656-ban a Bahamáknál elsüllyedt spanyol hajó fedélzetén olyan kincsek voltak, melyek az elmúlt 350 évben arra késztették a régészeket, hogy folyamatosan kutassanak utánuk, ám ez idáig egyikük sem járt sikerrel.

Soron kívül Zelenszkij megerősítette: Ukrajna légvédelmi rakétákat kapott az Egyesült Államoktól

Most azonban, egy újabb expedíció során megtörtént, amire senki sem számított: előkerültek a kincsek, köztük káprázatos, ékkövekkel kirakott medálokkal és aranyláncokkal, melyek évszázadokon keresztül hevertek érintetlenül a tengerfenéken.

A Nuestra Señora de las Maravillas nevű hajó a Bahamák nyugati partjaitól több mint 70 kilométerre süllyedt el, a felbecsülhetetlen értékű kincseket pedig egy több mint 13 méteres, gigantikus törmelékhalomban találták meg.

Miután rábukkantak a leletekre, az amerikai és a bahamai tengeri régészek és búvárok engedélyt kértek a bahamai kormánytól, hogy tudományos célzattal feltárják a maradványokat, a kincseket pedig egy új bahamai múzeumban fogják kiállítani.

A kincsek között találtak egy díszes, gyönyörű aranyláncot, rozettás motívumokkal, ami arra utal, hogy a kincsek egy részét a gazdag arisztokratáknak, sőt, meglehet, hogy egyenesen a királyi családoknak szánták – a káprázatos kincseket ezen a linken lehet megtekinteni.

Találtak például egy olyan arany medált, melyen a Szent Jakab-kereszt, illetve egy indiai bezoárkő látható – régen úgy tartották, hogy a bezoárkő gyógyító hatással bír, éppen ezért igen nagyra becsülték a követ.