Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

Több mint 33 ezer Covid-bírságot vontak vissza a bíróság döntése után

Fotó: MTI/EPA/AAP/James Gourley
Ausztrália és Óceánia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Redfern Jogi Központ által a bíróságon aratott győzelem nehéz helyzetbe hozza az új-dél-walesi kormányt, mivel több mint 30 millió dollárnyi bírság összegétől esnek el.

Ausztrália legnépesebb államának kormánya kénytelen volt visszamenőlegesen törölni több mint 30 millió dollárnyi bírságot, melyeket a koronavírus-járvány ideje alatti járványügyi korlátozások megszegése miatt szabtak ki, ezzel együtt pedig elismerték, hogy a kiszabott bírságok “túlságosan homályosak voltak”.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

A Redfern Jogi Központ kedden jelentette be, hogy közel 33 ezer, a koronavírus-járvány időszakából származó bírságot sikerült eltöröltetniük, melyek mintegy felét a rendőrség szabta ki az állampolgárokra 2020-ban és 2021-ben, amiért szerintük az érintettek megszegték a járványügyi szabályokat.

A kormány ügyvédei kedden elismerték, hogy a Redfern Jogi Központ által korábban indított két próbatárgyaláson egyáltalán nem adtak ki részleteket a kiszabott bírságok indoklása kapcsán, ami a bírságokról szóló törvény megsértésének minősül.

A kormány szóvivője kijelentette, a bírósági döntés “nem jelenti azt, hogy a bűncselekményeket nem követték el”, de azt elismerte, hogy a bírságokkal kapcsolatos “minden szankció” – beleértve a vezetői engedély bevonását vagy a letiltási végzést – megszüntetésre kerül az érintettekkel szemben, sőt, a már befizetett bírságokat is visszatérítik.

A Guardian jelentése szerint a koronavírus-járvány idején a hatóságok által osztogatott bírságok mértéke az általuk meghatározott indoktól függően magánszemély esetében maximum 1000 dollár (393 ezer forint), vállalkozások esetében pedig 55 ezer (21 millió forint) dollárig terjedt.