32-re emelkedett az afgán mecsetben elkövetett öngyilkos merénylet áldozatainak száma

A romokat takarítják el egy kandahári mecsetben 2021. október 15-én, miután ismeretlen tettesek pokolgépeket robbantottak a síita templomban a pénteki ima idején. Legalább 32 ember életét vesztette, 53 pedig megsebesült. MTI/EPA
not image

Borbély Fanni

2021. október 15. - 18:07

A dél-afganisztáni Kandahár városának legnagyobb síita mecsetjénél elkövetett öngyilkos merényletben 32 ember meghalt, és legalább 68-an megsebesültek – közölte pénteken a kormány tulajdonában lévő Bakhtar hírügynökség.

Ez már a második egymást követő hét, hogy egy síita mecset pénteki imáját támadás érte – az afgánok többsége szunnita iszlámot vall.

“Az Afganisztáni Iszlám Emirátus kandahári tisztviselői közölték, 32 ember életét vesztette és több mint 68-an megsebesültek, miután ma délután három egymás utáni robbanás történt az Imam Bargah mecsetben (síita) Kandahár város első rendőrségi körzetében”

– közölte a Bakhtar hírügynökség a Twitteren.

A múlt héten legalább 20 ember meghalt és 90 másik megsebesült egy öngyilkos merénylő robbanásában egy másik síita mecsetben az észak-afganisztáni Kunduz városában.

“Folytatódik a terrorizmus Afganisztánban: legalább 30-an meghaltak, több százan megsebesültek a Kandahár legnagyobb síita mecsetjénél elkövetett öngyilkos merényletben”

– közölte az ENSZ afganisztáni segítségnyújtó missziója (UNAMA) a pénteki támadásról.

Az ENSZ “elítéli a vallási intézmény és a hívők ellen elkövetett legutóbbi atrocitást. A felelősöket felelősségre kell vonni” – tette hozzá a misszió a Twitteren. Zabiullah Mudzsahid tálib szóvivő szintén közleményben ítélte el az incidenst, és közölte, hogy az elkövetőket “bíróság elé fogják állítani”. A CNN információi szerint a pénteki támadásért egyelőre nem vállalták a felelősséget.