Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,01 Ft
Euró
392,81 Ft
Font
456,99 Ft
Bitcoin
66,408 $

3000 hektáron pusztít erdőtűz Spanyolországban, 1500 lakost evakuáltak (videók)

Hatalmas területen pusztít erdőtűz Spanyolország keleti részén, ami miatt több mint 1500 lakost evakuáltak a területről.

Fotó: MTI/AP/Europa Press/Lorena Sopena
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A TRT World jelentése szerint hatalmas területen pusztít erdőtűz Spanyolország keleti részén, Castellon tartományban. A helyi hatóságok figyelmeztettek, az újabb tüzek kialakulásának kockázata „extrém”, így azt tanácsolják a lakosoknak, hogy a Vöröskereszt és más jótékonysági szervezetek által működtetett létesítményekben keressenek menedéket.

A gigantikus tűzvész nyomán több mint 1500 lakost evakuáltak, a hatóságok azonban rámutattak, ez csak a kezdet, ugyanis az országban szinte egy csepp csapadék sem hullott már jó ideje. Spanyol tisztviselők pénteken arról számoltak be, hogy a tűz a csütörtöki keletkezése óta közel 3000 hektárnyi területet pusztított el. Soron kívül Kósa Lajos: Magyar Péternek nem tüntetnie kellene, hanem virágot vennie a volt feleségének

Ximo Puig, a Castellont magába foglaló Valencia régió elnöke újságíróknak nyilatkozva rámutatott, riasztó, hogy a tűz kora tavasszal keletkezett, hiszen nagyon száraz időjárás uralkodik az országban, hozzátéve, hogy az éghajlati válság hatásai „tagadhatatlanok, ezért a tűzoltás perspektíváját évente át kell gondolni”.

A régió sürgősségi szolgálatainak közlése szerint nyolc települést evakuáltak, köztük egy idősek otthonát. Péntek délben még mindig 18 repülőgép és helikopter, továbbá több mint 600 tűzoltó és katona igyekezett megfékezni a lángokat. A tűz megfékezésének érdekében a spanyol hadsereg és az ország ökológiai átmenetért felelős minisztériuma további támogatást jelentett be.

Az állami meteorológiai ügynökség, az AEMET pedig arról jelentett, hogy „a kedvezőtlen időjárási körülmények, különösen az év korai időpontját tekintve, kedveztek a tűz gyors terjedésének”, kiemelve, hogy a hőmérséklet az erdőtűz keletkezésének idején 25 fok volt, a relatív páratartalom pedig 30 százalék alá süllyedt.

Szentkirályi Alexandra szerint a BKK-BKV csoport munkatársainak is járna országbérlet

Noha arról nem tett említést, hogy programja része lenne a téma, azt mondja, "nem helyes, hogy Budapest főpolgármestere nemtörődömség miatt elfeledkezne 15 ezer emberről".