Több mint 300 ezer munkanélküli lehet Magyarországon

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 21. - 22:08

A Portfolio.hu portál legfrissebb elemzéséből megtudhattuk, sokkal többen vallják magukat munkanélkülinek itthon, mint amennyien a hivatalos statisztikákban megjelennek.

Miközben a KSH szerint 180 ezren vannak azok, akik nem rendelkeznek állással, a Portfolio.hu elemzője, Hornyák József szerint a 300 ezret közelítheti a munkát keresők száma – olvasható az ATV riportjában.

„Az újdonság az a jelenlegi munkanélküliségi adatokban, hogy a KSH kiadta az önbesorolásos munkanélküliségi adatot is az elmúlt két évre vonatkozóan. Ezek az önbesorolásos munkanélküliségi adatok azt mutatják meg, hogy az emberek egész egyszerűen munkanélkülinek vallják-e magukat vagy nem. Van-e állásuk vagy nincs” – magyarázta a szakember.

A megyék közti különbség is óriási – míg például Nógrád megyében 11 százalék a munkanélküliek aránya, addig az ország egyes nyugati megyéiben mindössze 2 százalék az állásukat vesztők rátája.

Ha az uniós országok egy főre jutó GDP-jét nézzük 2020-ban, akkor Magyarország több országot is megelőz a közép-európai régióban, viszont Szlovákia és Csehország is előttük van.