Clouds
21 Budapest
Dollár
356,24 Ft
Euró
387,23 Ft
Font
437,42 Ft
Bitcoin
27,338 $

Mióta itt jártál:

30 százalékkal kevesebb gázt fogyasztottak a magyarok januárban, mint egy éve

TÉMÁK:
#Magyarország
Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Mindez a takarékosság mellett a későn kezdődött, enyhe és rövid télnek köszönhető, bár ez utóbbi kedvező hatása az egész kontinensen érzékelhető volt.

A legfrissebb adatok alapján a magyar gáztározók töltöttsége jelenleg 47% (ami az éves fogyasztás 30%-át fedezi), illetve az is kiderült, hogy hazánkban 30%-kal kevesebb gáz fogyott januárban, mint egy évvel korábban.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

Mindez a takarékosság mellett a későn kezdődött, enyhe és rövid télnek köszönhető, bár ez utóbbi kedvező hatása az egész kontinensen érzékelhető volt, s ennek kapcsán Holoda Attila energiaszakértő is nyilatkozott – írta az atv.hu.

„Elsősorban az őszi időszak az gyakorlatilag azt tette lehetővé, hogy egész hosszú ideig tartott a betárolási időszak, és a földgáz tárolók esetében nem fogyasztott gázt Európa sem, így az elmúlt év összehasonlításával azt tudjuk mondani, hogy a teljes évet tekintve nagyjából 13%-kal kevesebbet fogyasztott Európa, hogyha a 2022-es évet vetjük össze a 2021-el”

– mondta.

Majd hozzátette, míg Németország egy év alatt megoldotta, hogy függetlenedjen az orosz gáztól, addig Magyarország 5-6%-kal drágábban jut hozzá a gázhoz, ennek ellenére nem lehet összehasonlítani a magyar és a német energia-beszerzést, mivel az orosz gázszállításokra vonatkozó szerződések még mindig nem nyilvánosak.

Ezt követően arra utalt, miszerint az éves gázfogyasztás 10-11 milliárd köbméter hazánkban, amiből 4,5 milliárd Oroszországból, a maradék pedig más forrásból érkezik, emellett úgy véli, Magyarország is le tudna állni az orosz gázról, de a jelenlegi magyar politika még mindig a hosszútávú orosz szerződésben bízik.