30%-kal csökkent a légszennyezettség az USA keleti-partvidékén

not image

Nagy Noel

2020. április 12. - 13:36

Az egyesült államokbeli koronavírus-járvány eddig a keleti-partvidéket, egészen pontosan New York államot érintette a legjobban, ahol emiatt nagyfokú leállásokat kellett végrehajtani.

A NASA műholdas felvételei is ezt a jelenséget mutatták ki az Egyesült Államok keleti, észak-keleti részén, ahol a nitrogén-dioxid szintje számottevően visszaesett. Az érintett nagyvárosok között ott szerepel New York City, Philadelphia, Boston és Washington DC is.

A tavaly márciusban készült felvételekhez képest egy 30%-os visszaesést láthatunk, és az egyik legalacsonyabb légszennyezettségi érték 2005 óta, amióta a NASA elkezdte ezeket az adatokat vizsgálni. A visszaesés oka a nagyfokú izoláció, amit ezekben a régiókban is rendelkezésként hatályosítottak a járvány közepette. Ilyen változások voltak korábban megfigyelhetők Kína és Olaszország járvány sújtotta régióiban is.

Forrás: NASA

A NASA hivatalos közleménye szerint azonban elképzelhető, hogy nem kizárólag a lecsökkent kibocsátás az egyetlen ok, ugyanis az időjárás természetes változása is befolyásolni tudja a levegő légszennyezettségét. Jelezték, hogy még további, alapos elemzések lesznek szükségesek ahhoz, hogy konkrétan megállapíthassák, melyik variáns, és milyen arányban befolyásolja ezt a folyamatot.

Kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy ez a fajta csökkenés ideiglenes lehet csak, és amint véget ér a járványhelyzet, egy hatalmas ugrás várható a légszennyezettségben, ezért azt tanácsolják a világ kormányainak, hogy óvatosan indítsák újra a gazdasági tevékenységeket, és legyenek tekintettel arra, hogy alacsonyan tartsák a károsanyag-kibocsátás szintjét.

Eközben az is kiderült, hogy a járvány idején a megszokottnál is többet szemetlenek az emberek:

https://liner.hu/a-jarvany-alatt-egyre-tobb-szemetet-hagynak-az-emberek-a-parkokban/