Az ügyészek 30 év letöltendőt kérnének George Floyd gyilkosára

Fotó: Court TV
not image

Borbély Fanni

2021. június 3. - 23:58

Derek Chauvin volt rendőrtisztet áprilisban ítélték el a gyilkosságért, és június 25-én várható az ítélethirdetés.

Az ügyészség szerdán azt mondta, hogy a gyilkosság “megrázta a nemzet lelkiismeretét”, és hosszadalmas büntetést követelt a volt rendőrnek. A védelem azonban a gyilkosságot Derek Chauvin kiképzése alapján “jóhiszeműen elkövetett hibának” minősítette.

George Floyd meggyilkolása világszerte hatalmas felháborodást, továbbá a rasszizmus és a rendőrség erőszakos fellépése elleni tüntetések hullámát váltotta ki. Chauvint és három másik volt rendőrt most külön-külön vádolják George Floyd állampolgári jogainak megsértésével.

Peter Cahill bíró már korábban úgy döntött, hogy George Floyd meggyilkolásában súlyosbító tényezők játszottak szerepet – többek között az, hogy Chauvin mennyi ideig térdelt Floyd nyakán. Mindez lehetővé teszi a bíróság számára, hogy az állam által javasolt 15 évnél hosszabb büntetést szabjon ki.

Az ügyészek 30 évet követelnek Chauvinra, mondván, hogy ez “megfelelően figyelembe venné a vádlott magatartásának az áldozatra, az áldozat családjára és a közösségre gyakorolt mélyreható hatását”, s bármilyen ítéletnek “meg kell mutatnia, hogy senki sem áll a törvény felett, és senki sem áll alatta sem” – fogalmazott az ügyészség.

Chauvin védőügyvédje, Eric Nelson azonban szerdán indítványt nyújtott be a bíróságon, amelyben “a büntetési időtartam lefelé történő eltérését” – a bírósági irányelvek által javasoltnál rövidebb büntetést – indítványozta, és azt mondta, hogy próbaidőt kellene kapnia, és jóvá kellene írni a már letöltött időt is – írja a BBC.

“Chauvin bűncselekménye leginkább egy jóhiszeműen elkövetett tévedésként írható le… nem pedig egy törvénytelen cselekmény szándékos elkövetéseként” – mondta az ügyvéd, azzal érvelve, hogy védence “nem volt tudatában annak, hogy egyáltalán bűncselekményt követ el”, és azt hitte, hogy “egyszerűen csak törvényes kötelességét teljesíti”.

“Chauvin arra kéri a bíróságot, hogy a megállapításain túlmenően legyen tekintettel a hátterére, a büntetlen előéletére, a próbaidőre való alkalmasságára, az ügy szokatlan tényeire, és arra, hogy a volt rendőr egy “elromlott” rendszer terméke” – mondta Nelson.