“Kellemes szünet volt” – mondta a tengeren 29 napig magatehetetlenül sodródó férfi

Fotó: Unsplash/Tamara Garcevic
not image

Kornis Vivien

2021. október 12. - 01:48

Pápua Új-Guinea partjainál, 400 kilométerre útjuk kiindulópontjától mentettek ki a vízből két, a Salamon-szigetekről elinduló férfit, akik 29 napot töltöttek el a tengeren, miután leállt GPS-ük.

Livae Nanjikana és Junior Qoloni szeptember 3-án délelőtt indult útnak a Mono-szigetről, a Salamon-szigetek nyugati tartományából, egy kicsi, 60 lóerős motorcsónakkal. A páros 200 kilométert tervezett megtenni délre, Noro városába, New Georgia szigetére, a Vella Lavella nyugati partvidékét és Gizo szigetét használva útmutatóként. 

“Ezt az utat már korábban is megtettük, és rendben kellett volna mennie” – mondta el Nanjikana a The Guardian beszámolója szerint. A Salamon-tenger, mely Pápua Új-Guineát és a Salamon-szigeteket elválasztja egymástól, durva és kiszámíthatatlan azonban még az olyan tapasztalt tengerészek számára is, mint Nanjinka.

Alig néhány órával indulásuk után heves esőzéssel és erős széllel kellett szembenézniük, ami rontotta a látási viszonyokat a nyílt tengeren, így nehezen tudták csak követni a kijelölt tájékozódási pontokat, később azonban a GPS-ük is leállt.

“Nem láthattuk, hová megyünk, ezért úgy döntöttünk, hogy leállítjuk a motort, és várunk, hogy üzemanyagot takarítsunk meg.”

Végül 29 napot töltöttek a tengeren – ezt az időszakot az útra csomagolt narancsokon, a tengerből kifogott kókuszdión és egy vászon segítségével gyűjtött esővízen élték túl.

Nem tudtuk, hol vagyunk, de nem számítottunk arra, hogy egy másik országban kötünk ki.

A férfiak annyira gyengék voltak, hogy amikor október 2-án megérkeztek Pomio városába, a csónakból azonnal kórházba szállították őket. Azóta megvizsgálták őket egy helyi klinikán, és most egy helyi pomioi férfinál, Joe Kolealonál tartózkodnak. 

Nanjikana elmondta, hogy néhány pozitívum is származott abból, hogy elvesztek a tengeren, például kényszerű szünetet kellett tartaniuk a globális világjárvány okozta káoszból kiszabadulva.

Amikor kint voltam a tengeren, fogalmam sem volt, mi történik. Nem hallottam a Covidról vagy bármi másról. Már alig várom, hogy hazamehessek, de azt hiszem, kellemes volt elszakadni mindentől.