276-ra emelkedett a dél-afrikai zavargások halálos áldozatainak száma

A helyi bevásárlóközpontba készülnek behatolni emberek a dél-afrikai Johannesburgtól keletre fekvõ Vosloorusban 2021. július 14-én. Dél-Afrikában zavargások törtek ki azt követõen, hogy Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök július 8-án feladta magát a rendõrségnek. Zumát korábban 15 hónap börtönbüntetésre ítélte az alkotmánybíróság, mert nem engedelmeskedett egy bírósági idézésnek. A 2009-18-as hivatali ideje alatt elkövetett korrupciós vádak miatt kellett volna egy vizsgálóbizottság elõtt megjelennie. Zuma 2018 februárjában pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nyomására lemondott, hogy megelõzze leváltását. MTI/AP
not image

Borbély Fanni

2021.július.22 - 18:42

A közelmúltbeli dél-afrikai zavargások halálos áldozatainak száma 276-ra emelkedett, a rendőrség pedig jelenleg 168 esetben nyomoz gyilkosság miatt.

A zavargások Jacob Zuma volt elnök két héttel ezelőtti bebörtönzése miatti tiltakozásként kezdődtek szülőföldjén, KwaZulu-Natal tartományban. A tüntetések azonban gyorsan gyújtogatásba és fosztogatásba torkolltak, és átterjedtek Gauteng tartományra, ahol a legnagyobb város, Johannesburg található.

A pusztítás és az emberveszteség mértéke, amelyet a szegénység és az egyenlőtlenség táplált, amely csaknem három évtizeddel az apartheid 1994-es megszűnése után is fennáll, még mindig nem tisztázott. A halálos áldozatok száma hétfőn 215 volt.

Khumbudzo Ntshavheni, az elnöki hivatal megbízott minisztere egy sajtókonferencián elmondta, hogy KwaZulu-Natalban 234, Gautengben pedig 42 halálos áldozatot követeltek a zavargások írja a Reuters.

A hatóságoknak sikerült ellenőrzésük alá vonniuk az erőszakot, a gazdasági költségeket azonban csak KwaZulu-Natalban 20 milliárd randra (417 milliárd forint) becsülik, mivel 161 bevásárlóközpont, 11 raktár és nyolc gyár nagymértékben megrongálódott. A Gautengben keletkezett károk mértékét jelenleg is vizsgálják.