27 emberrel végzett egy hatalmas erejű villámcsapás Indiában

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.június.8 - 20:46

27 ember életét vesztette, négyet pedig kórházba kellett szállítani, miután egy óriási méretű villám belecsapott egy repülőgépbe, majd ezzel párhuzamosan a közeli farm talajába.

Indiában meglehetősen gyakoriak a zivatarok a júniustól szeptemberig tartó monszun ideje alatt, halálos balesetek is viszonylag frekventáltan fordulnak elő. A nyugat-bengáli hatóságok hétfő este bejelentették, hogy az állam keleti részén intenzív villámlások alakultak ki, amelyek sajnos emberi életet is követeltek.

Egy magánrepülőgép éppen a nyugat-indiai Mumbaiból Nyugat-Bengál fővárosába, Kalkuttába tartott, amikor egy zivatarcellán haladt át. Miközben a leszálláshoz készülődött, szinte a semmiből belecsapott egy villám, ami később az alatta lévő mezőre is lesújtott.

Az incidens után a repülőgépen tartózkodó nyolc utas közül négyet kórházba kellett szállítani súlyos égési sérülésekkel, a többiek azonban megúszták a balesetet – adta hírül a Channel News Asia hírportál.

Sajnos a gép alatt éppen dolgozó mezőgazdasági munkásokat szerencsétlenül érte a villámcsapás, ők ugyanis nem voltak védve fémburkolattal, mint a járműben tartózkodó utasok, ezért ki voltak téve a magas feszültségnek, és a helyszínen szörnyethaltak.

Narendra Modi miniszterelnök a tragédiát követően hivatalos sajtóközleményében elmondta, az áldozatok hozzátartozói számára pénzügyi kompenzációt fog folyósítani India kormánya.

A hivatalos statisztikák alapján 2019-ben Indiában nagyjából 2,9 ezren haltak bele villámcsapásokba, amelyek monszun során elszaporodnak az érintett térségekben, és mivel a házak többségében nincs villámhárító, ebben az időszakban a tűzesetek is gyakorinak számítanak.