Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,612 $

Mennyit ér 25 évnyi házimunka? Egy spanyol bíróság szerint 76 millió forintot

Fotó: Unsplash/Volha Flaxeco
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy spanyol bíróság arra kötelezett egy üzletembert, hogy több mint 76 millió forintnak megfelelő összeget fizessen ki volt feleségének, aki 25 éven át végzett házimunkát házasságuk alatt.

A Metro számolt be arról, hogy egy dél-spanyolországi bíróságon zajlott válóperben meglepő döntést hoztak: a volt feleség, Ivana Moral a házasság 25 éve alatt egyedül végzett minden házimunkát, valamint felnevelte a két közös gyermeket, a bíróság szerint pedig ezért cserébe jár neki az őt megillető pénz.

Soron kívül Megszöktek a börtönből, majd elmentek palacsintázni: a vendégek buktatták le őket

A válóperben kimondták, hogy a nő a házasság alatt minden idejét a láthatatlan munkával, vagyis a házimunkával töltötte, a nő pedig később a helyi sajtónak nyilatkozva megerősítette, férje azt akarta, hogy ő kizárólag otthon tevékenykedjen, s alkalmanként vállaljon munkát a volt férj tulajdonában lévő edzőtermekben is.

A nő úgy fogalmazott a láthatatlan munkák elvégzése kapcsán:

“Kizárólag a házimunkának szenteltem magam, mert a volt férjem erre kényszerített. Úgy alakította a dolgokat, hogy ne is legyen más lehetőségem.”

Mindent a nő csinált, a férfi kisemmizte

A bíróság pedig azért döntött a 76 millió forint körüli, a nőt megillető összeg mellett, mert Ivana Moral hiába végzett el egyedül minden házimunkát, s nevelte fel közös gyermekeiket, egyetlen fillérhez sem jutott hozzá a férje által megszerzett vagyonból.

Csakhogy annak idején kötöttek egy házassági szerződést, melynek értelmében a közös vagyon fele a nőnek jár. A nő megosztotta, volt férje egyértelműen visszaélt a helyzettel, és kisemmizte anyagilag. Tekintettel arra, hogy minden a férfi nevén volt, a nő nem fért hozzá a családi pénzügyekhez, s semmije nem maradt a válás után.

A férfi ráadásul úgy tette mindezt volt feleségével, hogy a nő egyedül maradt két közös gyermekükkel egy fillér nélkül, így a bíróság a 76 millió forintnak megfelelő összeg megfizetése mellett arra kötelezte a volt férjet, hogy havi szinten mintegy 600 ezer forintnak megfelelő összeget fizessen gyerektartásra, a volt feleség részére pedig életjáradékot kell biztosítania.