Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,01 Ft
Euró
393,46 Ft
Font
460,59 Ft
Bitcoin
69,839 $

2040-re megtriplázódhat a műanyaghulladékok mennyisége a vizekben

Már az eddigiek folyamán is komoly problémát okozott természetes vizeinknek, hogy rengeteg mennyiségű műanyaghulladékot dobáltak bele, viszont a kutatók arra figyelmeztetnek, ez a probléma 2040-ig háromszor ilyen súlyossá válhat.

Greenbox

Nagy Noel

Szerkesztő

Már az eddigiek folyamán is komoly problémát okozott természetes vizeinknek, hogy rengeteg mennyiségű műanyaghulladékot dobáltak bele, viszont a kutatók arra figyelmeztetnek, ez a probléma 2040-ig háromszor ilyen súlyossá válhat.

Több ország tudósai összeadták tudásukat, melynek eredményeképpen egy műanyaghulladék-jósló modellt sikerült megalkotniuk azzal kapcsolatban, mi vár ránk az előttünk álló évtizedek során. A jóslat pedig tragikusnak tűnik, ugyanis a 2016-ban rekordot jelentő évi 11 tonna hulladék 2040-re évi 29 millió tonnára nőhet, ha nem avatkozunk közbe. Soron kívül Robbanás történt Lágymányoson egy társasházban, áldozat is van

A kutatók szerint ez méterenkénti partszakasz arányában 50 kg szemetet jelent, egy méterre jutna ekkora mennyiségű hulladék. Mivel a műanyag több száz évig is vígan el tud lenni a vizekben, ezért hatalmas mértékű pusztítást végezhet a vizek ökoszisztémájában, a halak produktivitásában és átfogóan a szennyezés tekintetében.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/veszjoslo-felfedezesre-jutottak-az-antarktiszon/

A tanulmány szerint egyébként több szempontból is megközelíthető a probléma, lényegében a körülmények összessége, amitől a műanyag-probléma így el fog szabadulni, többek között a növekvő globális lakosságnak, a fejenkénti több műanyaghasználatnak, valamint rossz hulladékgazdálkodást üzemeltető országok műanyaghasználatának megnövekedésének lesz köszönhető.

A belőtt időpontra a világ óceánjaiban fellelhető szemétmennyiség szinte leírhatatlan, 600 millió tonnát ölthet. Az igazán szomorú része a dolognak viszont az, hogy a kutatók szerint, ha a kormányok vagy vállalatok még most lépnek közbe, és például visszaszorítják a műanyag előállítását, az említett mennyiséget mindössze csak 7%-kal lehetne csökkenteni.

Vannak módszerek ugyanakkor, amivel rendszerszintű változást lehetne elérni, és a tanulmány szerint a műanyag mennyiségét 80%-kal is csökkenteni lehetne. Ez viszont azt vonja maga után, hogy jelentős mértékben csökkentjük a műanyag előállítását, és helyettesítjük más anyagokkal, valamint egyre több újrahasznosítható és lebomló anyagot alkalmazunk.

Ezzel több legyet üthetünk egy csapásra, ugyanis csökkenthetjük az üvegházhatású gázok kibocsátását, csökkenthetjük a vállalatok és a kormányok költségeit, és több munkát teremthetünk a vonatkozó szektorokban.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/koromfekete-folyo-hompolygott-vegig-arizonaban/