Az Intel szerint 2023-ig húzódhat a globális chiphiány

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 25. - 06:12

Pat Gelsinger, a világ vezető processzorgyártójának vezérigazgatója legutóbbi beszédében azt hangoztatta, hogy sokkal drámaibb a helyzet a félvezetőknél, mint azt korábban gondolták.

Az Intel múlt heti pénzügyi helyzetet összegző konferenciabeszélgetésén Pat Gelsinger elmondta, a koronavírus-járvány következtében megemelkedett kereslet, valamint a piacon uralkodó helyzet miatt elhúzódhat a chiphiány – írta a Gamespot magazin.

Hiába tettek meg mindent annak érdekében, hogy enyhítsenek a kialakult szituáción, a nyersanyagokat egyszerűen képtelenség pótolni. Nem csupán a GPU-k, hanem a CPU-k, valamint az SSD-k is megérezhetik a hiány súlyosbodását, a gyártást pedig hiába lendítik fel, az új egységek azonnal elkelnek.

Gelsinger hozzátette, a 7 nanométeres technológiát kell tovább fejleszteniük, miközben szükséges megalapozniuk a következő generációs chipek fundamentumát, amelyre később építhetnek.

A chiphiány a next-gen konzolokat rendkívül érzékenyen érintette, a PS5 és az Xbox Series X/S hiánycikk lett, amelyeket november óta főként csak üzéreknél lehet kapni kétszeres-háromszoros árakon.

A videokártyák esetében sokkal súlyosabb a helyzet, a kriptobányászat térnyerése miatt gyakran botokkal és scriptekkel vásárolják fel a valódi gamerek elől a GPU-kat, mégis az Nvidia és az AMD rekordmagas profitokra tett szert az előző évben.