Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,86 Ft
Euró
392,77 Ft
Font
457,85 Ft
Bitcoin
64,441 $

2020-ban egekbe szöktek az albérlet hirdetések hazánkban

A koronavírus-járvány hatása mindenhol látszik, ez alól nem kivétel az albérlet piac sem, ahol jelentős mértékű emelkedést láthatunk a hirdetések számában.

Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A koronavírus-járvány hatása mindenhol látszik, ez alól nem kivétel az albérlet piac sem, ahol jelentős mértékű emelkedést láthatunk a hirdetések számában.

Az ingatlan.com portálon több mint 110 ezer lakást kínáltak bérlésre a tulajdonosok, a budapesti átlagos bérleti díjak pedig olyan mértékben csökkentek, melyre legutóbb évekkel ezelőtt volt példa. Soron kívül Halálra késeltek egy nőt Szentesen

Sokkal kevesebb adás-vétel történt, az ingatlanok vételára pedig megközelítőleg 5 százalékkal csökkent az előző évi adatokhoz képest. Balogh László, az ingatlan.com szakértője elmondta, a legolcsóbb házat egy Borsod-Abaúj Zemplén megyei településen kínálták eladásra, mindössze 300 ezer forintért.

Ezzel szemben 2020-ban olyan hirdetés is felkerült az oldalra, melyben egy Andrássy úti palotát kívántak eladni 5,8 milliárd forintért. Az ATV szerint a kiadó lakások száma rekordot döntött, a választék pedig azért is ilyen széles, mert a járvány miatt az egyetemisták hazaköltöztek, de az egyre növekvő munkanélküliség is szerepet játszik a jelenségben.

Balogh László szerint a 115 ezer felkerült lakáshirdetés egy 20 éves rekordnak számít a portálon, az adatok szerint ugyanis pár hónap leforgása alatt 10-15 százalékos csökkenés jelentkezett a fővárosi bérleti díjak mértékében. Míg 2020 elején 165 ezer forint környékén volt az átlagos havi bérleti díj, ez az év végére 135 ezer forintra csökkent.

A szakértő szerint a rövid távra kiadott lakások közel negyede eltűnt a fővárosi hirdetésekből, a hirdetések alapján pedig egyértelműen látszik, hogy az emberek leginkább a felújított ingatlanok iránt érdeklődnek, így a korábban Airbnb-ben kiadott kisebb lakások nagyobb eséllyel váltak eladhatóvá.