Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,82 Ft
Euró
392,54 Ft
Font
457,69 Ft
Bitcoin
64,671 $

2019 volt a legmelegebb év Európa történetében

Megjelent az Európai Unió klímaváltozással foglalkozó bizottságának, a C3S-nek az éves jelentése, ami aggodalmat gerjesztő adatot tartalmaz

Greenbox

Nagy Noel

Szerkesztő

Megjelent az Európai Unió klímaváltozással foglalkozó bizottságának, a C3S-nek az éves jelentése, ami aggodalmat gerjesztő adatot tartalmaz: a tavalyi, vagyis a 2019-es év volt Európa legmelegebb éve a mérések kezdete óta.

Az éves tanulmány kitért arra, hogy 2019-ben minden évszak melegebb volt az átlagosnál, a kontinens egyes részein pedig 9 Celsius-fokkal is magasabb volt az átlaghőmérséklet a szokásos szinteknél a nyári hónapokban. Carlo Buontempo, a C3S vezetője szerint annak ellenére, hogy ez volt a legforróbb év, a kontinens hosszú távú felmelegedésére és annak hatásaira érdemes elsősorban a figyelmet fordítani: Soron kívül RTL+: áremelésre készülhetünk az UEFA Bajnokok Ligája miatt

„Egy kivételesen meleg év még nem jelentené önmagában azt, hogy felmelegedési tendencia van, de ha az elmúlt évek részletes információit vesszük figyelembe, amik az éghajlatunk különböző pontjain változásokat mutatnak, látni fogjuk az összefüggést, hogy milyen szintű a változás”

A kutatómunka arra is kitért, hogy az Európához tartozó sarkköri részen is az átlagot 0.9 Celsius-fokkal meghaladó hőmérsékletek uralkodtak. Freja Vamborg, a C3S klímatudósa úgy fogalmazott, hogy ez még relatíve jó adat, mivel az elmúlt években nagyobb felmelegedés volt megfigyelhető, valamint a sarkköri jég is nagyobb területet fedett le, mint korábban.

Habár több áradás és aszály volt Európa nyugati felén, mint amennyi lenni szokott, összességében az átlaghoz közel volt, valamint az erdőtüzek szempontjából is egy átlagos év volt a 2019-es. A tanulmány arra is kitért, hogy a globális szárazföldi hőmérséklet 1.1 Celsius-fokkal növekedett az iparosodás korszaka előtti szintekhez képest.

A tanulmány jelzi, hogy az üvegházhatású gázok, mint a széndioxid, a metán és a nitrogéndioxid szintjei évről évre emelkedő trendet mutatnak, és nem is tűnik úgy, hogy a helyzet változna. Idén, 2020-ban némi visszaesés figyelhető meg az országok leállásai miatt, ám több tudós is arra figyelmeztet, hogy ez csak ideiglenes, és amint folytatódik a szokásos élet, a jelenlegi szint jelentősen megugorhat.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/kutatok-megtalaltak-a-legtisztabb-levegot-a-foldon/