Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,88 Ft
Euró
394,20 Ft
Font
461,20 Ft
Bitcoin
71,467 $

2013 óta a felére csökkent a magyarországi bankfiókok száma

Szemmel látható változás állt be a hazai bankszektorban: a legfrissebb adatok szerint ugyanis 2013 óta a felére csökkent a magyarországi bankfiókok száma.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Portfolio az MNB adatai nyomán számolt be arról, hogy 2013 óta a felére, 1600-ra esett vissza a bankfiókok száma Magyarországon, s bár a munkavállalók létszámát tekintve nagy az ingadozás, jellemzően csökkenőben a számuk.

A nagyobb bankoknál a járvány előtt érte el a csúcspontot a statisztikai létszám, akkor ugyanis 34 500 fő környékén járt az adat. Soron kívül Szoboszlai Dominik az Arénában tart közönségtalálkozót az Európa-bajnokság előtt

A bankszektor munkaereje mára a nagyobb bankoknál koncentrálódik, ami a lap szerint részben a szektor konszolidációjának tudható be: ennek kapcsán emlékeztettek, a Sberbank hitelállománya nemrég a Bankholdinghoz került, míg a Commerzbanké az Erste Bankhoz.

A bankfiókok száma hosszú távon jelentős csökkenést mutat, s bár a fiókbezárási hullámok javarészt 8-10 évvel ezelőtt már lezajlottak, a lassú csökkenés még így is szembetűnő: 2022-ben a hét legnagyobb bank fiókszáma ugyanis 1704-ről 1479-re zsugorodott.

A lap szerint ez részben annak köszönhető, hogy egyre nagyobb teret nyernek a digitális csatornák. Emlékeztettek továbbá, hogy tavaly az is nagy szerepet játszott a fiókok csökkenésében, hogy az MKB Bank magába olvasztotta a Budapest Bankot, ami jelentős csökkenést eredményezett a hazai bankfiókok számában is. Megjegyezték, tavaly akadt olyan bank is, mely azért kényszerült bezárni egyes fiókjait, mert nem talált megfelelő számú ügyintézőt.