Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,38 Ft
Euró
393,57 Ft
Font
460,35 Ft
Bitcoin
70,199 $

2009-hez képest 20%-ot zsugorodott az Antarktisz jégrétege

A NASA kutatói csütörtökön bejelentették, hogy a kutatásaik alapján az Északi-sark környékén található hó és jég rendkívüli mértékben megolvadt.

Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az amerikai űrügynökség hivatalos közleményében arról írt, hogy a globális felmelegedésnek és az üvegházhatásnak köszönhetően súlyos károk keletkeztek az északi Jeges-tengerhez közel lévő területeken.

„A NASA ICESat-2 műholdjának előzetes adatai szerint azt feltételezhetjük, hogy az arktiszi jégréteg 20%-kal csökkent az ICESat korábbi, 2003-2009 közötti misszióihoz képest. A kutatásunk eredménye szöges ellentétben áll azzal a feltevéssel, miszerint az elmúlt évtizedben a jég vastagsága állandósult.” Soron kívül Robbanás történt Lágymányoson egy társasházban, áldozat is van

Az Európai Űrügynökség CryoSat-2 szatellitjének legutóbbi, 2010-es mérései után arra következtettek, hogy az északi-sarki jég konstans és csak minimális sebességgel olvad, főleg a nyári időszakban.

A két műhold adatait összegezve a kutatók képesek voltak megkülönböztetni a jeget és a rajta lévő hóréteget, amely október elején kezd felhalmozódni, amikor a nyílt vizek fagyásnak indulnak – mondta a NASA Goddard Space Flight Center szakértője, Aaron Petty.

A folyamatosan olvadó északi jégsapka meglepő módon elősegítheti a helyi halászhajók és óceánjárók dolgát, mivel egyrészt nagyobb halászható területek válnak elérhetővé, másrészt könnyebb lehet a közlekedés a régióban. Más kérdés, hogy ez milyen hatással van az élővilágra és a Földünk állapotára.

Közben Brazíliában továbbra sem állt le bolygónk tüdejének tönkretétele:

https://liner.hu/amig-a-virusra-figyelunk-az-amazonasi-erdoirtas-megugrott/