Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,69 Ft
Euró
392,78 Ft
Font
457,97 Ft
Bitcoin
63,315 $

2004-ben szabadulhatott ki először a koronavírus egy kínai laborból

A kelet-ázsiai országban sokkal hamarabb történhetett meg a COVID 19-cel kapcsolatos első laboratóriumi baleset.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A kelet-ázsiai országban sokkal hamarabb történhetett meg a COVID 19-cel kapcsolatos első laboratóriumi baleset.

A Vuhanból származó koronavírus-járvány eddig már 13 millió embert betegített meg, a fertőzés súlyos komplikációi következtében pedig közel 580 ezren vesztették életüket. Soron kívül Kettészakadt a Mercedes, ami a hídnak csapódott Szegeden (fotók, videó)

2004-ben a SARS kitörésével a WHO bejelentette az újabb epidémiát, azonban mint tudjuk, mind a SARS-t, mind a COVID 19-et koronavírusok okozzák. A járvány 16 évvel ezelőtti indulásakor 8 emberről bizonyosodott be, hogy elkapta a kórokozót, majd több száz potenciális fertőzöttet karantén alá helyeztek.

https://liner.hu/szakerto-a-koronavirus-instabilitasba-taszithatja-az-egyesult-allamokat/

Mint később kiderült, az azonosított betegek közül ketten egy kínai laboratóriumban dolgoztak. Bob Dietz a WHO szóvivője a The Scientist Magazine-nak 2004-ben az alábbiakat nyilatkozta:

„Egy 26 éves PhD hallgató nő és egy 31 éves doktorjelölt férfi szintén a fertőzöttek között van – mindketten a pekingi Kínai Virológiai Intézet munkatársai.”

Az Egészségügyi Világszervezet már akkoriban is élesen kritizálta a laborok védelmi rendszerét, mondván nem eléggé biztonságosak. Dietz hozzátette, hogy a kutatási útmutatók és szabályzatok éppen hogy elégségesnek bizonyultak. Ennek ellenére a teljes laboratóriumot mind a 200 ott dolgozóval együtt egy hotelbe küldték, ahol kötelező izolációban voltak hetekig.

A Hongkongi Egyetem epidemiológusa, Antoine Danchin azt mondta, a járvány valószínűleg egy kutatási folyamatok során keletkezett baleset miatt alakulhatott ki:

„Ha a szabályzatokat betartották volna, akkor nem fertőződhetett volna meg a két alkalmazott. Az is lehet, hogy az előírásokat egyszerűen a személyzet hagyta figyelmen kívül.”

A jelenlegi és a 2004-es esetek közti összefüggésekről mi sem tanúskodhat jobban, minthogy az egyik kínai virológus, Limeng Jan szerint Peking jóval korábban tudott már a COVID-19-ről, azonban sokáig megpróbálta elrejteni a balesetet a világ elől.

https://liner.hu/all-a-bal-az-usa-ban-a-kulfoldi-diakokra-vonatkozo-oktatasi-tiltas-miatt/

Nagyot húzott a Sziget Fesztivál: jóval olcsóbb jegyeket kínálnak idén

A jegyek és a bérletek is jóval olcsóbbak lettek idén, mint tavaly.